Десетки арестувани на протест в Париж

За трета поредна събота хиляди протестираха по улиците на френската столица

Десетки арестувани на протест в Париж | StandartNews.com

Напрежение и сблъсъци с полицията в Париж. За трета поредна събота хиляди протестираха по улиците на френската столица и други градове. Недоволството е срещу законопроекта за сигурността, който, според критиците му, „убива свободите", предаде БТА

Близо 150 души са задържани в Париж. Полицията използва и водно оръдие, за да умири протестиращи.

Лозунги на плакати, носени от участниците в шествието, казваха „Никога няма да спра да снимам“ и „Камерата е равна на осакатяването?“

Двете предходни протестни прояви приключиха със сблъсъци между протестиращите и силите на реда, най-вече в Париж. Властите казаха, че в сблъсъците са участвали ултраси или вандали.

Днес колективът от асоциации и синдикати, организиращ протестите, не беше отправил призив да се демонстрира в столицата. Но там все пак се състоя протест.

Проектът на закон за така наречената глобална сигурност бе приет от депутатите в долната камара на парламента, но от седмици поражда критики заради спорен член, наказващ злонамереното разпространение на кадри със служители на силите на реда. Заради критиките, че този член потъпква свободата на словото и правото на информираност, правителството в крайна сметка повери на парламента задачата да измисли нова формулировка на спорния член. През януари проектът на закон трябва да бъде гласуван и в Сената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай