Депутат алармира: Северна Корея готви шпионаж

Северна Корея ще изстреля втори спътник

Депутат алармира: Северна Корея готви шпионаж | StandartNews.com

Депутат от Южна Корея заяви днес, че КНДР може да изстреля още един шпионски спътник в края на август или началото на септември, заяви днес южнокорейски депутат, позовавайки се на разузнавателните служби на страната, предаде Ройтерс.

Първият опит на Пхенян да изсреля военен спътник през май завърши с неуспех, но той бе последван от обещание на Корейската народнодемократична република (КНДР)  да изведе в орбита друг спътник.

Ю Санг-бум, член на южнокорейския парламент, заяви пред журналисти след среща с ръководителя на разузнавателните служби на страната, че ако Северна Корея успее да отстрани проблемите, има вероятност да изстреля сателита за честването на годишнината от основаването на страната на 9 септември.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поставил като приоритет изстрелването да стане през втората половина на годината.

КНДР също така се подготвя за военни действия, включително изстрелването на междуконтинентална балистична ракета в знак на протест срещу предстоящата тристранна среща на върха между Съединените щати, Южна Корея и Япония и срещу съвместните учения на Вашингтон и Сеул, добави Ю Санг-бум.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе утре среща на върха в резиденцията Кемп Дейвид, щата Мериленд, с южнокорейския президент Юн Сук-йол и японския министър-председател Фумио Кишида.

Същевременно агенция "Йонхап" съобщава, че границата между Северна Корея и Китай се отваря поетапно, като трафикът на влакове там се увеличава.

Агенцията също така пише, че Русия и Северна Корея са се съгласили да засилят военното сътрудничество помежду си. Договорката е била постигната по време на неотдавнашната среща в Пхенян на севернокорейския лидер Ким Чен-ун с гостуващия му министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу, пише Vesti.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай