Депардийо: Оставете оръжията и преговаряйте

Аз съм против тази братоубийствена война, заяви актьорът

Депардийо: Оставете оръжията и преговаряйте | StandartNews.com

Френският актьор Жерар Депардийо, който е приятел на руския президент Владимир Путин, призова за прекратяване на „братоубийствената“ война в Украйна и за преговори между двете държави.

„Русия и Украйна винаги са били братски страни“, каза 73-годишната кинозвезда в телефонен разговор пред АФП.

„Аз съм против тази братоубийствена война. Казвам „оставете оръжията и преговаряйте“, заяви Депардийо.

През 2013 г. той предизвика огромен протест, след като напусна Франция и получи руско гражданство в знак на протест срещу предложеното увеличение на данъците върху богаташите в родината му.

„Ще кажа какво мисля за Путин: руската нация се нуждае от такъв човек – с руски нрав. Путин просто се опитва да върне малко достойнството на хората“, каза тогава Депардийо.

През миналия месец, когато напрежението на границата с Украйна започна да нараства, Депардийо публикува в Инстаграм профила си снимка, на която е прегърнал Путин.

„Оставете Владимир на мира“, каза тогава Депардийо по френската телевизия.

През 2015 г. Украйна постави Депардийо в черния списък като очевидно възмездие за неговия отказ да признае независимостта на бившата съветска държава.

Министерството на културата тогава не даде официална причина за забраната, но преди това определи Депардийо и други приятелски настроени към Русия международни филмови звезди като заплаха за националната сигурност, чиито филми трябва да бъдат забранени.

През 2021 г. актьорът беше обвинен в изнасилване и сексуално насилие над млада френска актриса в дома си в Париж три години по-рано. Депардийо отрече обвинението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай