Ден за размисъл в Северна Македония

1 млн. 800 хил македонци отиват на избори

Ден за размисъл в Северна Македония | StandartNews.com

На 5 май ще е вторият тур, ако няма победител

В Северна Македония днес е ден за размисъл преди президентските избори, съобщава БНТ. Един милион и осемстотин хиляди македонци ще избират между трима кандидати: Стево Пендаровски, издигнат от управляващата коалиция, Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река. Изборите са първите след промяната на името на страната и са тест за управляващата коалиция на премиера Зоран Заев.

Основните теми по време на кратката предизборна кампания са договорът с Гърция за промяна на името и ускоряването на реформите в Северна Македония, така че страната да постигне една от основните си цели - да получи покана за преговори с Европейския съюз през юни тази година и покана за присъединяване към НАТО през декември - на срещата на върха на Алианса в Лондон.

Стево Пендаровски обещава да продължи политиката на добросъседство с България и да ускори реформите по пътя към Европейския съюз и НАТО, а Гордана Силяновска-Давкова - да отмени Преспанското споразумение, нещо, което според мнозина експерти е невъзможно, тъй като договорът е закрепен в конституцията на страната.

С финални митинги социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ приключиха предизборната кампания за първите президентски избори в Северна Македония след промяната на името.

Според експерти много от гласоподавателите на ВМРО-ДПМНЕ няма да гласуват за Силяновска, албанците ще разделят вота си на първия тур между Пендаровски и независимия албански кандидат Блерим Река и всичко ще се реши на втория тур на 5 май.

Въпреки очакваната висока избирателна активност прогнозите са, че няма да бъде определен победител на първия тур. Ако и на втория тур на 5 май не бъде достигната необходимата избирателна активност, ще трябва да бъдат свикани нови избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай