Дават €700 млн. на Гърция за справяне с мигрантите

Освен 700-те милиона ЕК ще предостави на Гърция 7 кораба, 2 хеликоптера, 1 самолет

Дават €700 млн. на Гърция за справяне с мигрантите | StandartNews.com

ЕК ще предостави на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление, след като заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европарламента Давид Сасоли направиха оглед с хеликоптер на сухопътната граница между Гърция и Турция.

Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пристигнаха по-рано днес в Гърция, а премиерът Кириакос Мицотакис ги заведе на границата с Турция, където от няколко дни хиляди мигранти се опитват да преминат на гръцка територия по пътя си към Европа.

Освен 700-те милиона ЕК ще предостави на Гърция 7 кораба, 2 хеликоптера, 1 самолет, 100 гранични служители от “Фронтекс“, които да съблюдават сухопътната и морската граница на Гърция, медицинско оборудване, палатки и одеала.

“Няма да позволим на никой да тества европейското единство“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Две думи доминираха в изявлението на европейските лидери – “солидарност“ и “единство“.

Председателят на Европейският съвет Шарл Мишел предупреди, че едновременно с опазването на границите трябва да се пази и човешкото достойнство и да се спазват международните закони.

Председателя на Европейския парламент Давид Сасоли категорично и твърдо каза , че "Турция трябва да спазва споразумението с ЕС за мигрантите.

На срещата в Кастание присъства и хърватският премиер Андрей Пленкович, който подчерта, че предишната мигрантска криза преди няколко години е предизвикала катаклизми в политиката в Европа и “ние трябва да научим урока си“.

Най-остър в изказването си беше гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който обвини Турция в изнудване на Европейския съюз и каза, че е негов дълг да пази гръцката граница, което е за добро и за ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай