Петък,

Дадоха доживотен затвор на убиеца от Крайстчърч

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Съд в Нова Зеландия издаде доживотна присъда без право на помилване на 29-годишния австралиец Брентън Тарант заради убийството на 51 поклонници мюсюлмани, извършено на 15 март 2019 година. Съдията определи престъплението като „нечестиво” и „безчовечно”, предаде АФП.

Съдията Камерън Мандер заяви, че зад „изкривената“ идеология на Тарант се крие „омраза“, която го е накарала да атакува беззащитни мъже, жени и деца миналата година в най-тежката терористична атака в историята на Нова Зеландия.

"Съдът е длъжен да реагира по начин, който решително отхвърля такава злобна злонамереност", заяви Мандър, след като обяви присъдата - безпрецедентна в правната история на Нова Зеландия. Съдията заяви, че Тарант се е провалил в целта си да популяризира десния екстремизъм, убивайки хладнокръвно жертвите си.

"Беше брутално и немислимо коравосърдечно. Вашите действия бяха нечовешки", каза съдията.

Прокурорът Марк Зарифе заяви, че зверството "няма аналог в криминалната история на Нова Зеландия".

"Днес беше приложен законът за това отвратително престъпление. Никое наказание обаче няма да върне близките ни. Ние уважаваме нашата правосъдна система и в мюсюлманската общност в Нова Зеландия, и немюсюлманската, стояхме заедно срещу омразата. Екстремистите са еднакви. Независимо дали използват религии, национализъм или друга идеология", каза имамът Гамал Фоуда.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички