Да пробиеш с кафе в родината на еспресото

Да пробиеш с кафе в родината на еспресото | StandartNews.com

US верига се готви да открие първото си заведение в Милано

Starbucks планира да конкурира малките масички с просторни помещения

Американската кафе верига Starbucks планира да отвори първия си обект в Милано през 2016 г. Така се сбъдва една 30-годишна мечта, коментира главният изпълнителен директор Хауърд Шулц, цитиран от Financial Times. Това, че компанията влиза в Италия с такова забавяне спрямо останалите европейски пазари, подчертава трудната конкуренция, която Starbucks очаква в родината на еспресото, отбелязва изданието. Пример за това е веригата McCafe на McDonaldТs, която не успява да завоюва значим пазарен дял след стъпването си в страната. Отличителната кафе култура в Италия е базирана на независими кафенета и барове, които, според данните на Евромонитор, заемат 90% от пазара. "Мечтата на компанията винаги е била някога да затвори цикъла и да отвори кафенета в Италия, но досега не бяхме готови", обяснява Шулц. Той разкрива, че италианските кафенета са били вдъхновение при създаването на концепцията за Starbucks.

За навлизането си в Италия веригата работи заедно с фирма Percassi, която има опит в налагането в страната на редица чуждестранни марки, като Nike, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger и Zara. Percassi има 30-годишно сътрудничество с Benetton. Основателят и президент на Percassi Антонио Перкаси признава трудностите при отваряне на нова кафе верига в Италия. "Наясно сме, че ще се изправим пред уникални предизвикателства при отварянето на първото кафене Starbucks в Италия, която е страната на кафето. Ние обаче сме убедени, че италианците са готови за преживяването Starbucks", убеден е той.

Starbucks обави, че еспресото ще е основен акцент на бизнеса в Италия, но менюто за бъдещите кафенета в страната все още не е напълно готово. "Смятаме да съобразим предложенията си с италианските клиенти по начин, който демонстрира респект и уроците, които сме научили", изтъква говорителят на компанията.

Starbucks не е първата американска верига, която се опитва да въведе американската интерпретация на класическия италиански вкус на този пазар. През октомври 2015 г. веригата пицарии DominoТs Pizza също обяви намерението си да отвори врати в Италия. Подобно на Starbucks DominoТs Pizza също подчертава, че предлаганите в страната пици ще са съобразени с италианските особености и ще използват местни продукти.

Starbucks има 21 000 обекта по цял свят, включително и в България, и планира да отвори още 1800 през тази година. Компанията обаче е претърпявала и неуспехи при разрастването си. През 2008 г. Starbucks затвори почти всички свои магазини в Австралия. Италия е един от най-големите потребители на кафе в Европейския съюз и един от най-големите вносители на кафе в световен мащаб.

За предпазливостта на начинанието говори фактът, че "Старбъкс" ще отворят една-единствена кафетерия и то в северната част на Италия - Милано. Причините за това са основателни: кафе-баровете са част от италианския начин на живот и може да бъдат открити почти на всяка уличка. Скептици се съмняват, че популярната в САЩ и на други места по света американска верига може да се наложи в страната, в която кафето има по-важна роля от където и да е другаде. "Няма да дръзнем да учим италианците как да пекат кафе, но искаме да представим нашия собствен опит", заяви директорът Хауърд Шулц. "Искаме да създадем трето място между работата и дома", обясняват представители на компанията.

В Италия Starbucks разчита на успех в запълването на една особена празнина - повечето италиански кафетерии са предназначени за бързо пиене на кофеинови напитки, на миниатюрни маси и столове в оскъдни откъм пространство помещения. Американската компания ще създаде на любителите на кафето условия за по-дълъг престой в заведенията. Така, макар да не може да предложи конкурентни цени и видове кафе, веригата ще изпъква с качеството на престоя в кафенетата.

Двама учители и писател създават компанията

Централата на "Starbucks" е в Сиатъл, щата Вашингтон, САЩ, където е открито първото им кафене. Това е най-голямата компания в кафеения бизнес в света. Предлага топли и студени напитки, кафе на зърна, инстантно кафе, чай, сладкиши и закуски. Повечето кафенета от веригата предлагат и пакетирани хранителни стоки, студени и топли сандвичи. Има и собствена марка сладолед. Основана е на 30 март 1971 г. и започва да се разширява с бързи темпове. Собственици са трима приятели - учителят по английски Джери Болдуин, учителят по история Зев Сейгъл и писателят Гордън Болкер. Те били вдъхновени от предприемача Алфред Пийт да се захванат с този бизнес. Първоначално компанията била наречена "Пекуод", но това название бързо било отхвърлено и компанията се преименувала на "Starbuckс". В края на 1980 г. губи пари заради експанзията си в средния Запад на САЩ и в Британска Колумбия. През 1990 г. има малка печалба. Starbucks става модерна компания в периода на разширението си в щата Калифорния в САЩ през 1991 г. Първото заведение извън САЩ или Канада е открито в средата на 90-те години. Притежава 16 635 кафенета в 49 държави. Най-много от тях - над 11 000, са в САЩ. Нейни кафе шопове има в Канада, Япония, също и в България. "Старбъкс корпорейшън" продава чрез "Старбъкс ентъртейнмънт" и "Хиър мюзик" книги, музикални запаси и филми.

Starbucks е един от изключителните примери за американски успех. Фирмата доминира на пазара до такава степен, че няма сериозен конкурент. В зведенията на Starbucks в САЩ и в десетки други страни по света се регистрират около 35 милиона посещения на клиенти всяка седмица. Компанията присъства постоянно в листата на сп. "Форбс" за "най-обичаните фирми". А сп. "Бизнес Уийк" смята "Старбъкс" за една от най-добрите световни марки.

Следват съвета на Рузвелт

Преди няколко години агенция Bloomberg започна проучване на компании, които са изключително способни. Някои от тях са добре познати, като Apple AAPL, IKEA и Starbucks. Други са били известни само в определен регион, като "Натура" - най-голямата козметична компания в Латинска Америка, или в своите области, като Cemex и Danaher. Тези компании имат репутацията на изключителени фирми, които могат да правят лесно неща, невъзможни за други. На пръв поглед те като че ли нямат нищо общо помежду си и са коренно различни. Но са избрали подобен стратегически път за растеж. Това е как компанията изпълнява даденото пред клиентите обещание. В днешната силно конкурентна среда, компания, която иска да успее, трябва да следва съветите на бележития американски президент от началото на миналия век Теодор Рузвелт: "Дръжте очите си върху звездите, а краката си на земята." Именно това правят преуспяващите компании, сред които видно място заема и Starbucks.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай