Да живее Кралят! Церемония в двореца „Сейнт Джеймс” и в Отава

Хиляди продължават да се стичат пред Бъкингамския дворец, за да отдадат почит пред Елизабет II

Да живее Кралят! Церемония в двореца „Сейнт Джеймс” и в Отава | StandartNews.com

Съветът по наследяване на трона официално ще обяви Чарлз за крал на Обединеното кралство. Това ще стане на церемония в двореца „Сейнт Джеймс”, която се очаква да започне в 10 часа местно време. На нея ще присъстват високопоставени министри.

Единствено днес, в рамките на 10-дневните възпоменателни събития в памет на кралицата, знамената в страната ще бъдат вдигнати отново високо.

Същевременно хиляди продължават да се стичат пред Бъкингамския дворец, за да отдадат почит пред Елизабет II.

Днес ще се проведе и цЦеремонията по провъзгласяване на крал Чарлз Трети за държавен глава на Канада. Това ще стане в Отава, съобщи канцеларията на канадския генерал-губернатор Мери Саймън, която е официален представител на британския монарх в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Церемонията ще започне в 10:00 ч. местно време (14:00 ч. по Гринуич) в "Ридо хол", официалната резиденция на генерал-губернатора.

Седемдесет и три годишният Чарлз Трети автоматично стана крал на Великобритания и държавен глава на 14 други страни и територии, включително Канада, след смъртта на майка му кралица Елизабет Втора.

Макар Канада да не е колония на Великобритания от 1867 г., тя остана в рамките на Британската империя до 1982 г и все още е член на Общността на нациите, чиито страни имат за държавен глава британския монарх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай