Неделя,

Да следваш в Лондон става трудно

От: Редактор -
A
A
A

Властите в Обединеното кралство възнамеряват да затегнат регламента за специалностите, които имат право да изучават чуждестранните студенти в британските университети.

Мярката цели да предотврати възможността за кражба на интелектуална собственост от страна на китайски студенти, съобщи днес лондонският вестник "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Според действащите сега академични правила в областта на технологиите (АТАS) кандидатите за следдипломна квалификация от чужбина подлежат на проверка за сигурност, за да получат правото да изучават дисциплини, придобитото знание от които може да бъде използвано в оръжейни програми.

Но в публикацията на "Таймс" са казва, че списъкът на специалностите ще бъде разширен, за да включва сфери, свързани с кибернетичната сигурност, самолетостроенето и други.

На въпрос на Ройтерс говорителка на външното министерство в Лондон заяви: "Като отворена страна ние приветстваме чуждестранните студенти, вкл. от Китай, когато те допълват академичното богатство на нашите университети, които са водещи в света".

"Ние обаче няма да приемем сътрудничество, което компрометира нашата национална сигурност.

Според "Таймс" се очаква новата мярка да блокира достъпа до Великобритания на хиляди китайски студенти

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички