Да остане ли Турция в НАТО? Какво казва народът

Турция се присъединява към НАТО през 1952 г. Нейната армия е втора по численост в Алианса

Да остане ли Турция в НАТО? Какво казва народът | StandartNews.com

Повече от половината - 60,5% - от населението на Турция, което наброява 84 милиона души, иска страната да остане член на НАТО, сочат резултатите от анкета на агенция Метропол, цитирана от БТА.

Метропол стана известна с това, че прогнозира загубата на местните избори в Истанбул от управляващата Партия на справедливостта и развитието преди три години.

Анкетата е проведена през месец януари 2022 г. специално за отношението на турските граждани по въпроса за членството на страната в НАТО във връзка със 70-годишнината от присъединяването на Турция към Алианса.

На въпрос “Трябва ли Турция да продължи да бъде член на НАТО или да напусне Алианса?” 24% от анкетираните са отговорили, че Турция трябва да напусне НАТО. Делът на хората, които са казали, че нямат мнение по въпроса, е 15,6 на сто.

Турция се присъединява към НАТО през 1952 г. Нейната армия е втора по численост в Алианса, поради което има важен принос в операциите и мисиите на съюзниците.

Контролът на Турция върху проливите Босфора и Дарданелите, които са вратата към Черно море, изведе на преден план важността й и в руско-украинската война. Турция не затвори въздушното си пространство за руските самолети, както направиха много страни, но затвори проливите за преминаване на бойни кораби на Русия, спазвайки конвенцията от Монтрьо, за да предотврати ескалацията на конфликта.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. позволява на Турция да ограничи транзитното преминаване на военни кораби през проливите по време на война, но има клауза, която освобождава от това ограничение кораби, които се връщат в пристанището, където са регистрирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай