CNN: ДАЕШ планирали още удари в Европа

CNN: ДАЕШ планирали още удари в Европа | StandartNews.com

Терористичната мрежа на "Ислямска държава" (ИД) е планирала след атентатите в Париж през ноември м.г. да извърши и други в още няколко европейски държави, съобщи CNN.

Медията твърди, че се е сдобила с хиляди страници документи и фотографии, събрани от следователи в Европа, които свидетелстват, че ДАЕШ има планове за атаки по света.

Документите дават нови данни за двама заловени заподозрени, които според следователите възнамерявали да извършат нападения във Франция.

В тях се споменава за съществуването на друг предполагаем терорист (чието име не е било оповестявано), който според властите е свързан с парижката терористична клетка и се е придвижвал на свобода из Европа месеци след атаките във френската столица. Мъжът на име Абид Табауни е бил задържан през юли т.г.

Документите хвърлят светлина и върху обстоятелството колко добре организирано е крилото на ДАЕШ за нападения в Европа даже и в момента. Източници казали пред CNN, че бойците на ИД очакват заповеди от господарите си в Сирия, пише Дарик. 

Според телевизията документите с обем около 90 хиляди страници, повечето на френски език, съдържат протоколи от разпити, следствени заключения и данни от мобилни телефони относно дейността на звеното за външни операции на ИД, известно под името "Амн ал Харджи". Документацията дава представа за:

- портрета на терориста, който ползва за комуникация криптирани медийни платформи;

- начините, по които ДАЕШ опазва мисиите си - дава на изпълнителите информация и пари само до следващата фаза, контактува с тях на всеки етап от пътуването им и въвежда псевдоними, които се използват даже вътре в групата;

- начините, по които терористите, обменят логистични съвети с други членове на мрежата, вкл. това дали да преминат границата под свое или чуждо име, а също как да минават границите нелегално (една от препоръките е да се крият в тоалетните на влаковете).

Службите за сигурност в Европа постигнаха важни успехи. Един от тях е залавянето на двама мъже, за които се смята, че са възнамерявали да придружат във Франция двамата атентатори самоубийци, които се взривиха край стадион в Париж. В следствените документи двамата бойци на ИД са назовани като Адел Хаддади, алжирец, и Мухамад Усман, пакистанец, отбелязва CNN.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай