Чудо в Япония! Уникален проблем за страната

Предупреждение днес за опасност от недостиг на електроенергия

Чудо в Япония! Уникален проблем за страната | StandartNews.com

Японското правителство за първи път в историята си отправи предупреждение днес за опасност от недостиг на електроенергия, след като земетресението миналата седмица затвори няколко електроцентрали, предаде Ройтерс. Дефицитът се съчетава с технически проблеми, които засягат „Токио илектрик пауър” (Tokyo Electric Power), а допълнително на потреблението влияе и необичайно студеното време, предаде NOVA.

Японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността излезе с предупреждение за районите, снабдявани от „Токио илектрик” и „Тохоку илектрик пауър” (Tohoku Electric Power) в очакване на скок на търсенето, за да се удовлетвори необходимостта от отопление на фона на понижените температури.

Правителството призова също гражданите да намалят потреблението на електроенергия. „Молим за съдействието ви, за да пестим електричество, доколкото е възможно, като например поставите термостатите на 20 градуса и изключите осветлението, което не ви е необходимо”. Това каза на пресконференция главният секретар на кабинета Хироказу Мацуно.

Той добави, че е малко вероятно молбата за пестене на електроенергия да продължи и след днешния ден, тъй като се очаква повишение на температурите и генериране на повече слънчева енергия на фона на подобрението на метеорологичните условия.

Земетресението с магнитуд от 7,4 по Рихтер, което удари Североизточна Япония миналата сряда унищожи оборудване и принуди шест топлоелектрически централи, обслужвани от „Токио илектрик пауър” и „Тохоку илектрик пауър” да затворят.

Министърът на промишлеността Коичи Хагиуда каза по-рано пред парламента, че на някои от тези заводи ще отнеме седмици или месеци, за да възобновят работа. В Токио днес заваля сняг, като прогнозите са температурите да не надвишат 4 градуса спрямо 14 вчера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай