Четат с мегафон новия "Шарли Ебдо" (ОБЗОР)

Броят с разплакания Мохамед свърши, преди да стигне будките

Четат с мегафон новия "Шарли Ебдо" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Опашки по тъмно в Париж, ще зареждат най-търсения вестник до понеделник

Кое ще победи - смехът или страхът, куршумът или моливът, войната или мирът? Иван Филчев, специалният пратеник на "Стандарт", е в Париж, за да види как френската столица живее с раната "Шарли Ебдо". Може ли разплаканият Мохамед да запали нов пожар? Къде се раждат парижките джихадисти? Ще изгонят ли терористите туристите от Града на любовта? И накъде ще поеме Франция след атентата срещу свободата на словото? Четете само в поредицата ни "Je suis Charlie".

Във Франция в сряда се случиха две важни неща. Излезе "броят на оцелелите" от "Charlie Hebdo", а французите се сблъскаха с думата "няма". Непознато е усещането за гражданите на Петата република да искат да купят нещо, но то да липсва. Точно това се случи в сряда. Новият брой на осакатеното сатирично издание беше най-търсената стока във Франция, но успелите да се сдобият с нея бяха истински щастливци, макар че новият тираж бе 500 пъти по-голям от обичайния. "Французите откриха печатните издания и будките за вестници", написа хумористичният сайт "Gorifi", обобщавайки най-точно деня, преди той да е свършил. Драма обаче няма - последният брой на "Charlie" ще се доставя на малки порции до следващия понеделник.

Новият брой на "Charlie Hebdo" излезе по график. В сряда, както досега. Със същата цена от 3 евро, но с 8 вместо 16 страници. Атентатът от миналата седмица намали обема му наполовина, но пък вдигна тиража му до невижданите 3 млн. Плачещият Мохамед, представящ се за Шарли, под надпис "Всичко е простено" е дело на карикатуриста Люз, който оцеля при кървавото нападение преди седмица. Посланието на броя бе едно: "Charlie не е мъртъв. Това е признак на живот, признак на оцеляване".

"Обиколих 7 павилиона, но всичко е изкупено", каза озадачено Мелиса, която бе решила да купи наръч вестници като подарък за колегите си. Не беше единствената, която не успя да купи "броя на оцелелите". "Отворих павилиона в 7 часа, а 15 минути по-късно 60-те броя, които ми бяха доставили, бяха изкупени. Имаше дори опашка", разказа с усмивка продавачът на една от будките на Площада на републиката. Мъжът беше оставил бележка с надпис:

Няма "Charlie Ebdo"! Утре!

Големият тираж на изданието създаде проблеми с доставката, заради което историческият брой ще се зарежда в по-малки количества до следващия понеделник.

Атентатът срещу сатиричното издание стана причина за големия интерес към него. Много хора пък искаха да си купят вестник в знак на солидарност и да демонстрират подкрепата си за свободата на словото. "Не го купувам по принцип, но сега ще го направя. Фактът, че в него пак има карикатура на пророка Мохамед показва ясно на терористите, че не са победили Франция и вестникът ще продължат да се съществуват", каза журналистът Жан-Себастиан Люфебвре.

Оригинален начин да представят новия брой на сатиричното издание измислиха ентусиасти, като направиха публично четене с мегафон на Площада на републиката. Така неуспели да купят вестника можаха да получат представа от съдържанието му.

Всъщност голяма част от последния "Charle Hebdo" беше разпродаден още преди да е излязъл от печат, установи проверка на "Стандарт" в будките за вестници на "Шан-з-Елизе" във вторник вечерта. "Бях поръчал 80 броя, но вече

всички са запазени от редовни клиенти

Много странно. Още не е излязъл, а вече е продаден. Поне веднъж един вестник да се продава както трябва, въпреки че поводът не е хубав", каза ми продавачът. Колежката му в съседния павилион бе продала 63 бройки. От другата страна на булеварда усмихнат неин колега, надхвърлил 60-те, беше готов да запази от търсения вестник след предварително плащане. "Мога да ви запазя, но не се притеснявайте, който не успее да си купи утре, ще може да го направи в следващите дни. Получих мейл от разпространителите, които ме увериха, че ще доставят всеки ден до началото на следващата седмица", увери ме с усмивка той.

Най-големият удар обаче беше направил павилионът близо до метростанция "Жорж Пети", която е на метри от Триумфалната арка.

Продал съм предварително 600

Можете ли да си представите?! Когато бяха живи, продавах по два вестника. Сега, когато са мъртви, по 600", отбеляза мъжът със смесени чувства. "Има ли справедливост според вас? Приживе ги наричаха анархисти, а сега ги почитат като герои", добави той, приемайки поредните 3 евро за новия брой на "Charlie Hebdo".

Шварценегер и Клуни се абонираха

Арнолд Шварценегер и Джордж Клуни са сред ВИП абонатите на "Шарли Ебдо", похвали се главният редактор на сатиричния седмичник Жерар Биар. Терминаторът и бивш губернатор на Калифорния дори е призовал всичките си фенове в социалните мрежи да последват примера му. "Шварценегер е голям като за десетима наши абонати", пошегува се Биар. И не пропусна да намигне на секссимвола Джордж Клуни, който се обяви за "Шарли", грабвайки "Златния си глобус" преди дни: "Вече всички мацки в редакцията ще знаят адреса му!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай