Чехия забрани продажбата на напитки за вкъщи

С цел да се ограничи разпространението на коронавируса

Чехия забрани продажбата на напитки за вкъщи | StandartNews.com

Чешкото правителство въведе забрана върху продажбата на всички напитки, предназначени за консумация в движение, включително кафе и чай, с цел да се ограничи разпространението на коронавируса потвърди министърът на здравеопазването Ян Блатни.

Чехите изразиха недоволството си в коментари в онлайн издания. "Това е чиста подигравка", написа интернет потребител. "Аз нямам време да седя в кафене сутрин преди работа", коментира друг. Други потребители походиха със сарказъм: "Това определено ще ни спаси от пандемията".

Чешкото правителство одобри мярката в четвъртък, но заради неясното й формулиране някои хора решиха, че е грешка. Объркването се засили от коментар на министъра на търговията Карел Хавличек, който каза, че според него кафето, което не се консумира на място, може да бъде позволено, ако клиентът отнесе чашата с кафе за вкъщи в чанта или торба.

Здравният министър Ян Блатни не остави съмнения по темата. Той обясни, че целта на новата заповед е по Коледа хората да не се разхождат с напитки и храна в ръка по базарите и улиците

По-рано тази седмица чешкия парламент даде на правителството право да удължи до 23 декември извънредните пълномощия заради неотслабващата пандемия от коронавируса. Това е по-кратък период от поискания от правителството, което настояваше за нов 30-дневен период след изтичане на сегашния на 12 декември. Предложението за скъсяването му дойде от крайнолявата комунистическа партия, която подкрепя правителството на Андрей Бабиш, и получи достатъчно гласове, за да бъде прието.

Мярката се налага само седмица след като правителството облекчи някои ограничения, разрешавайки отваряне на магазините и ресторантите, които от октомври бяха затворени. Това обаче доведе до ново повишаване на данните за заболеваемостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай