Понеделник,

Чехия призна Тихановска за президент на Беларус

От: Агенция Стандарт -
261
Чехия призна Тихановска за президент на Беларус
A
A
A

Чешкият Сенат приема лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която ще остане в страната до 10 юни, като президентка на Беларус. Това заяви днес пред журналисти председателят на Сената Милош Вистърчил, по чиято покана опозиционерката посещава страната, предаде ТАСС.

Тихановска ще бъде приета утре от чешкия президент Милош Земан и премиера Андрей Бабиш. Тя ще се срещне също така с чешкия външен министър Якуб Кулханек, а в сряда ще произнесе реч на заседание на Сената.

"Изборите за президент на Беларус, произведени през август 2020 г., не бяха свободни, те бяха несправедливи и противозаконни. Това, че Сенатът покани в Чехия като свой главен гост Светлана Тихановска го възприемам в смисъл, че чешкият Сенат и лично аз я смятаме за президентка на Беларус", каза Вистърчил.

Първата среща на Тихановска с ръководителите на Сената се състоя днес. На нея бе заявено, че Чехия може да помогне на демократичните сили в Беларус, допълни председателят на чешкия Сенат.

Вистърчил се изказа за разширяване на санкциите срещу беларуските власти. "Страните членки на Европейския съюз трябва да заемат единна позиция по въпроса за (приемането на) санкции по отношение на властите на Беларус", каза той и напомни, че Сенатът е приел първото постановление в подкрепа на беларуската опозиция още през 2000 година.

Вистърчил подчерта, че Прага ще подкрепя независимите беларуски медии и ще отпуска стипендии за студенти от Беларус, за да могат те да се обучават в чешки университети.

В рамките на срещата си с чешки политици Тихановска подчерта, че беларуската опозиция е настроена да развива здрави и партньорски отношения с Русия.

Тя каза, че беларуската революция не е геополитическа и е насочена само срещу режима на Лукашенко, а Русия остава съсед на Беларус, с който е необходимо да се развиват приятелски отношения, включително в сферата на икономическото сътрудничество.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички