Понеделник,

Чавушоглу с голямо обещание за газа на Балканите

От: Агенция Стандарт -
4537
Чавушоглу с голямо обещание за газа на Балканите
A
A
A

"Турция ще помогне за задоволяването на нуждите на Балканите от газ тази зима". Това заяви външният министър Мевлют Чавушоглу при откриването на срещата на върха на инициативата "Отворени Балкани" в Белград, столицата на Сърбия.

"Войната в Европа е сигнал за събуждане. Виждаме колко сме уязвими към различни сътресения. Зимата наближава", заяви външният министър, цитиран от "А Нюз".

"Енергийната и продоволствената сигурност се превърнаха в общи предизвикателства. Няма друга рецепта освен солидарността. Като Турция продължаваме да правим всичко възможно за безпроблемното изпълнение на Истанбулската сделка за зърното. Също така правим всичко възможно, за да помогнем на нашите балкански съседи в осигуряването на нуждите им от газ за зимата", добави той, като се позова и на постигнатата в Истанбул през юли тази година сделка за деблокиране на украинския износ на зърно.

Чавушоглу също така разкритикува Европейския съюз по отношение на разширяването, пише БГНЕС.

"Ние разглеждаме инициативата "Отворени Балкани" като мост между Балканите и ЕС. В миналото разширяването е било сред най-успешните политики на ЕС. Но ЕС стана затворен в себе си, а тесни политически интереси превзеха дневния ред на разширяването", каза той. "Никой не може да предложи добро обяснение защо Северна Македония и Албания чакат толкова дълго. Ние поздравяваме и двете страни за началото на преговорите за присъединяване."

Относно последните събития в региона Чавушоглу подчерта, че Турция ще продължи да насърчава диалога между Сърбия и Косово.

"Неотдавнашното споразумение за личните карти показва ползата от това да се съсредоточим върху общите ни интереси, а не върху различията. Турция поддържа открита комуникация и с двете страни.

Ще продължим да насърчаваме диалога за постигане на споразумение относно регистрационните номера на превозните средства и други оставащи въпроси'', заяви Чавушоглу.

Чавушоглу допълни, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще посети региона следващата седмица, като добави: "Сегашната ситуация в Босна и Херцеговина ще бъде на първо място в дневния ни ред. Не можем да допуснем нов конфликт в сърцето на Балканите".

Чавушоглу пристигна в четвъртък вечерта на двудневно посещение в Белград, включващо среща със сръбския му колега.

Домакин на срещата на върха на инициативата "Отворени Балкани" е сръбският президент Александър Вучич, а Чавушоглу присъства на нея заедно с албанския министър-председател Еди Рама, премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, премиера на Черна гора Дритан Абазович и унгарския външен министър Петер Сиярто.

Инициативата обхваща икономическа и политическа зона между Албания, Северна Македония и Сърбия и има за цел да увеличи възможностите за търговия и студентски обмен за около 12 милиона души, както и да насърчи интеграцията на трите държави в ЕС. През април Сърбия отвори специален участък на граничните си пунктове за търговски превозни средства в рамките на инициативата "Отворени Балкани" за съвместна икономическа зона в Западните Балкани.

Косово е единствената страна от шестте държави от Западните Балкани, която продължава да отказва да участва в инициативата.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com