Часовникът на Страшния съд смрази! Предупреждението

Какво показват приближаващите се стрелки

Часовникът на Страшния съд смрази! Предупреждението | StandartNews.com

Голямо предупреждение е получено за бъдещето на света, в който живеем.

Часовникът на Страшния съд предупреждава, че човечеството може да е на ръба на катастрофата през 2024 г., тъй като стрелките му се приближават все повече и повече към полунощ. За това пише Mirror.

Устройството измерва символично колко близо сме до момента, в който Земята ще стане необитаема. Той се актуализира ежегодно от организацията с нестопанска цел Bulletin of Atomic Scientists в Чикаго (САЩ).

„Когато часовникът удари полунощ, това означава, че е имало някакъв вид ядрен обмен или катастрофална промяна на климата, която може да унищожи човечеството. Никога не искаме да стигнем до там и не искаме да знаем как ще се случи“, казва Рейчъл Бронсън, изпълнителен директор на "Бюлетин".

Часовникът е създаден от специалисти, помогнали за реализирането на скандалния проект Манхатън след създаването на първите ядрени бомби в САЩ.

Последно е актуализиран на 24 януари 2023 г. и стрелките бяха само на 90 секунди от полунощ — по-близо от всякога. Това се дължи на поредица от смущаващи международни събития, като нахлуването на Русия в Украйна, заплахата от изменението на климата и използването на оръжия за масово унищожение.

Организацията също цитира биологични заплахи като фактор, допринасящ за такива драстични корекции на часовника.

„Опустошителни събития като пандемията COVID-19 вече не могат да се считат за редки, случващи се веднъж на век“, се казва в уебсайта на "Бюлетин".

Изданието отбелязва, че часовникът е създаден през 1947 г., а стрелките му са били настроени на седем минути до полунощ. Но тъй като напрежението между Изтока и Запада ескалира по време на Студената война, когато САЩ и СССР започнаха да тестват ядрени ракети, часовникът е тиктакал с две минути по-близо до Страшния съд.

Часовникът е бил най-отдалечен от Страшния съд през 1991 г., когато Студената война официално приключи с подписването на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. По това време стрелките на часовника са показвали 17 минути до полунощ.

Учените предупреждават, че светът е навлязъл във „време на безпрецедентна опасност“, дължащо се до голяма степен на „извънредно“ опасната ядрена ситуация, разиграла се във военната кампания на Русия срещу Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай