Чарлз Трети скри шапката на майка си

Негово Величество е успял да постигне впечатляващ резултат

Чарлз Трети скри шапката на майка си | StandartNews.com

Макар че отскоро е крал, Чарлз Трети успя да надмине майка си - кралица Елизабет Втора. 

И то не по какво да е, а по богатство.

Личното състояние на британския крал достига 600 милиона паунда, което надвишава това на майка му кралица Елизабет Втора.

Негово Величество е успял да постигне такъв впечатляващ резултат не само благодарение на наследството, получено от майка му, но и благодарение на успешното управление на херцогство Корнуол. Става въпрос за съвкупност от недвижими имоти, които са принадлежали на настоящия монарх, докато още е бил престолонаследник - принц на Уелс. В списъка на най-богатите хора в Обединеното кралство състоянието на Елизабет Втора се оценява на 370 милиона паунда. 

От 2011 до 2022 г. принцът на Уелс е успял да увеличи приходите на херцогството с 42,6% до 25,4 милиона паунда годишно. Общата стойност на 130 000 акра (52 600 хектара) земи на херцогството в цялата страна, както и 260 ферми и стадион в Лондон, се е увеличила с почти 50%, до 1,04 милиарда паунда. Само от 2012 до 2022 г. настоящият държавен глава е спечелил 212,7 милиона паунда от именията, плащайки доброволно данък, което официално не е длъжен да прави.

"Сънди таймс" отбелязва, че 74-годишният монарх е известен и със своята пестеливост. Така че той често носи костюми, купени преди много години, и е много педантичен относно пестенето на електроенергия.

След възкачването на трона на Чарлз Трети през септември миналата година, херцогство Корнуол премина към най-големия му син принц Уилям, който автоматично стана наследник на трона. Самият монарх, веднага след смъртта на майка си, стана собственик на недвижимо имущество на обща стойност 652 милиона паунда, наречено херцогство Ланкастър, както и на Собствеността на короната - набор от земи и владения в Обединеното кралство и в чужбина за 15,6 млрд. паунда. В този случай обаче става дума за държавната собственост на короната, а не за лично богатство на Негово Величество.

Чарлз Трети е наследил солиден пакет от недвижими имоти от майка си. Той включва кралското имение Сандрингам в Норфолк в Източна Англия с приблизителна стойност от 55 милиона паунда и замъка Балморал в Шотландия, заедно с 50 хиляди акра (повече от 20 хиляди хектара) земя около него. Балморал е имение, закупено от принц Албърт за съпругата му кралица Виктория (1819-1901) през 1852 г. и където Елизабет Втора почина на 8 септември 2022 г., което се оценява на 210 милиона паунда.

Като се има предвид, че недвижимите имоти са преминали от суверен на суверен, на Чарлз Трети е спестена необходимостта да плаща данък върху наследството, който иначе е 40%.

Освен всичко това, настоящият монарх получи от Елизабет Втора инвестиционен портфейл от около 100 милиона паунда, елитни състезателни коне на стойност около 27 милиона паунда, както и колекция от марки и предмети на изкуството, чиято цена е трудно да се определи.

/Блиц/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай