Чарлз ІІІ проговори за коронацията си, какво предвижда

Кралят много добре си дава сметка за проблемите на днешните британци

Чарлз ІІІ проговори за коронацията си, какво предвижда | StandartNews.com

Британският крал Чарлз III обяви, че планира церемония по коронацията, която ще бъде по-скромна от тази на неговата майка, заради кризата с поскъпването на живота.

Макар и  датата на коронацията още да не е определена, цената за нея няма да е толкова висока и ще бъде по-скромна отколкото на Елизабет II през 1953 година, съобщи "Дейли мирър", позовавайки се на източник близък до кралското семейство.

Церемонията на Елизабет II е струвала 1,75 милиона паунда, което е еквивалент на 46 милиона в днешни дни.

"Кралят много добре си дава сметка за проблемите на днешните британци, така че дори и церемонията по коронясването да отговаря на изискванията и да се проведе в съответствие с всички стари традиции, тя ще бъде съобразена и с облика на монархията в съвременния свят", коментира източникът пред "Дейли мирър".

"Дейли телеграф" също пише за бъдещата церемония като отбелязва, че тя ще бъде по-кратка, по-скоро, по-малка, по-евтина и с повече представители на различни общности и религии. Вестникът допълва, че гостите едва ли ще бъдат повече от 2000. Елизабет II бе коронясана 16 месеца след смъртта на своя баща, което поражда спекулации, че Чарлз II  ще бъде коронясан на същата дата - 2 юни 2023 година - точно 70 години по-късно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай