Чакат още жертви в Букурещ (ОБЗОР)

Чакат още жертви в Букурещ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Вокалът на бандата не разбрал, че е лумнал пожар

Жертвите на тежкия инцидент в нощния клуб "Колектив" в Букурещ вчера се увеличаха с две и вече са 29 души, съобщиха местни медии. В петък вечерта стотици млади хора отиват в дискотеката, за да се насладят на безплатния концерт на хеви метъл бандата Goodbye to Gravity. Вечерта завършва фатално за мнозина от тях. Около 146 души все още са в болница, някои в тежко състояние с изгаряния. Властите очакват броят на жертвите в най-голямата трагедия в Румъния да нарасне.

Оцелели в ада разказват пред АП, че вокалът на групата пуснал шега за огъня, преди клубът наистина да се възпламени. Пред тв канала Digi 24 те посочват, че искра на сцената подпалила част от декора, докато зрителите аплодирали бандата.

"Вокалът бързо пусна шега: "Това не бе част от програмата". В следващата секунда разбра, че наистина не е шега и поиска пожарогасител. За 30 секунди пламъците обхванаха тавана. Хората се втурнаха към изхода, но той бе много тесен и те изпаднаха в паника", разказва испанската учителка Делиа Тиги. Тя преподава в Американското международно училище и отишла на концерта със съпруга си и сина им. "Разбрах, че онези от другата страна на бара няма да се измъкнат живи. Бях на два метра от вратата и едва излязох. Хората се бутаха един друг, стъпкваха се, всичко стана страшно бързо", добавя тя. Когато се измъкнала, чула взрив и косата и се запалила. "Опитах се да загася огъня с ръце и се изгорих. Хора зад мен бяха изгорени от главата до петите. Други нямаха коса, половината им дрехи бяха изгорени, кожата им също", разказва Делиа.

Сред жертвите е баскитаристът на групата Влад Телеа и друг от китаристите Михай Александру. Вокалът Алекс Паску и други двама членове на бандата са в болница в тежко състояние. Богдан Оприта, говорител на една от болниците, в която били докарани дузини ранени, казва че не е виждал такова кръвопролитие след антикомунистическата революция през 1989 г. "Беше като на война. Повикахме десетки хирурзи от домовете им, за да оперират", добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай