Чакана нечовешка екзекуция побърка Щатите. Скандалът е голям

Какво ще реши Върховният съд

Чакана нечовешка екзекуция побърка Щатите. Скандалът е голям | StandartNews.com

САЩ е съдебно справедлива страна, но този случай повдигна много страстите и напрежението в страната.

Очаква се осъден на смърт затворник от Алабама да стане първият човек в САЩ, екзекутиран с азотен газ, след като загуби обжалванията в последния момент, съобщи Би Би Си (BBC).

Върховният съд на САЩ и по-нисшия апелативен съд отказаха да спрат изпълнението наприсъдата, която адвокатите на Кенет Юджийн Смит нарекоха "жестоко и необичайно" наказание.

Критиците отбелязаха, че използването на азот може да причини ненужно страдание, от изтичане може навреди на присъстващите в помещението хора.

58-годишният Смит е осъден през 1989 г. за убийството на Елизабет Сенет.

Алабама разполага с 30 часа, за да извърши екзекуцията, която включва изпомпване на азотен газ през маска. Времето тече от 06:00 GMT (08:00 б.вр.) в четвъртък.

Смит каза пред Би Би Си по-рано тази седмица, че чакането той чувства като мъчение.

Той ще бъде първият човек, умъртвен по този метод в САЩ и според Информационния център за смъртното наказание (Death Penalty Information Center) - навсякъде по света.

Адвокатите на осъдения, чиято смъртна присъда е от 1996 г., казаха пред Би Би Си в сряда вечерта, че подават нова жалба до Върховния съд с надеждата за отсрочка в последния момент.

Алабама вече се опита да екзекутира Смит преди две години, но не успя да постави смъртоносната венозна инжекция, преди да изтече срока на заповедта на щата за изпълнение на смъртната присъда (обикновено около 60 дни).

Смит беше един от двамата мъже, осъдени за убийството на 45-годишната Сенет при "мокра поръчка" за 1000 долара през март 1988 г.

Елизабет Сенет е била бита с камина и намушкана в гърдите и шията, а нападателите инсценирали нахлуване в дома и кражба с взлом.

Другият участник в убийството на Смит - Джон Форест Паркър, беше екзекутиран през 2010 г.

В сряда съдиите отказаха да разгледат жалбата и отхвърлиха искането за спиране на екзекуцията. Никоя правосъдна инстанция не изрази публично несъгласие с решението. 

Адвокатите на Смит заявиха, че отново ще обжалват  пред Върховния съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай