Буря обърна водопад във Великобритания

Ерих изкорени дървета, блокира транспорта и удължи коледната ваканция

Буря обърна водопад във Великобритания | StandartNews.com

Лондон. Нова буря с ветрове над 175 км/ч удари в ранните часове вчера Великобритания и Ирландия само дни след връхлитането на циклона Дирк, който провали Коледата на хиляди британци, съобщава Би Би Си. Новата буря бе наречена Ерих и изкорени дървета, предизвика наводнения и спря транспорта в цялата страна. Заради силните ветрове водопад бе заснет да тече нагоре, а британците си взеха почивен ден и удължиха коледната си ваканция.

Бурята Ерих бе по-слаба от тази в началото на седмицата, но предизвика усложнения във вече наводнените райони. 13 000 домакинства бяха без ток вчера, след като през нощта електричеството на други 25 000 бе пуснато. Части от централен Лондон останаха обезлюдени, след като почти всички влакове от централната гара "Виктория" бяха отменени. Работещите пък си взеха почивен ден и така удължиха коледната си ваканция поне до понеделник. Другата голяма гара "Падингтън" пък бе изпълнена с разгневени пътници, след като влакове по най-натоварените междуградски маршрути закъсняваха с над час и половина. Улица "Реджънт", едно от най-популярните за пазаруване места в Лондон, също опустя, след като коледната украса бе съборена от силните ветрове. Бурята осуети и следколедното пазаруване, като търсачите на изгодни сделки предпочетоха да пазаруват в интернет, вместо да излизат навън до традиционните магазини.

Въздушният транспорт бе по-слабо засегнат и повечето полети оперираха по график, но не липсваха и закъснения. Пътниците бяха предупредени да си предвидят повече време за придвижване от и до летищата заради нарушенията в наземния транспорт. Спряно бе движението на експресните влакове от центъра на Лондон до летище "Гетуик" и от центъра на Манчестър до местното летище.

10 000 домакинства останаха без ток и в Северен Уелс. От местната електрическа компания обясниха, че основният проблем са изкоренените дървета и други отломки, съборили жиците. Селце в Корнуол пък бе откъснато от света, след като пътят към него се свлече.

Междувременно премиерът Дейвид Камерън посети селцето Ялдинг в Кент, което бе наводнено при бурята на Бъдни вечер. Той налетя на гневни местни жители, протестиращи срещу неадекватната реакция на местните власти. "Все още нямаме ток. Нуждаем се от електричество. От понеделник се опитваме да се свържем с общинския съвет, но всички са решили да отидат на почивка", заяви жителка на Ялдинг. Камерън пък се оправда, че стихията е била твърде мощна и изградените по-рано защити не са издържали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай