Бурни аплодисменти за Зеленски, знакова реч пред ЕП

Той призова Европа и гражданите й да помогнат на страната му срещу руската инвазия

Бурни аплодисменти за Зеленски, знакова реч пред ЕП | StandartNews.com

В днешната си знакова реч пред Европарламента президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна иска от Европа нови западни изтребители. Той не спомена оръжията. Вместо това, Зеленски призова Европа и гражданите й да помогнат на страната му срещу руската инвазия.

Той увери евродепутатите, че Украйна се защитава от най-голямата антиевропейска сила в съвременния свят. Президентът благодари на евродепутати за подкрепата.

Зеленски очерта как вижда Европа като континент, изграден върху правила, ценности, равенство и справедливост, като място, където Украйна е твърдо у дома си. Кремъл, от друга страна, прави всичко възможно, за да унищожи европейските ценности, каза президентът Зеленски. Той подчерта, че Украйна се бори за и защитава Европа от тази антиевропейска сила.

Президентът благодари на всички европейци, които подкрепят Украйна в борбата срещу руския нашественик, както и на всички, които помагат на украинските бежанци, пристигащи в ЕС. В перспектива, Зеленски призова Европа и Украйна да вървят заедно и да определят общо европейско бъдеще. 

Речта му беше приветствана с бурни аплодисменти, а след края й украинският държавен глава получи знамето на ЕС, предаде Нова.

Това беше първото официално посещение на президента Зеленски в Европейския парламент, след като той се обърна дистанционно към членовете на ЕП по време на извънредно заседание на 1 март 2022 г., малко след като Русия започна войната си срещу Украйна. Той говори и преди пленарното заседание на 14 декември същата година, когато наградата „Сахаров“ на Парламента за 2022 г. беше присъдена на храбрите хора на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай