Вторник,

Бурни аплодисменти за Зеленски, знакова реч пред ЕП

От: Агенция Стандарт -
1325
Бурни аплодисменти за Зеленски, знакова реч пред ЕП
A
A
A

В днешната си знакова реч пред Европарламента президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна иска от Европа нови западни изтребители. Той не спомена оръжията. Вместо това, Зеленски призова Европа и гражданите й да помогнат на страната му срещу руската инвазия.

Той увери евродепутатите, че Украйна се защитава от най-голямата антиевропейска сила в съвременния свят. Президентът благодари на евродепутати за подкрепата.

Зеленски очерта как вижда Европа като континент, изграден върху правила, ценности, равенство и справедливост, като място, където Украйна е твърдо у дома си. Кремъл, от друга страна, прави всичко възможно, за да унищожи европейските ценности, каза президентът Зеленски. Той подчерта, че Украйна се бори за и защитава Европа от тази антиевропейска сила.

Президентът благодари на всички европейци, които подкрепят Украйна в борбата срещу руския нашественик, както и на всички, които помагат на украинските бежанци, пристигащи в ЕС. В перспектива, Зеленски призова Европа и Украйна да вървят заедно и да определят общо европейско бъдеще. 

Речта му беше приветствана с бурни аплодисменти, а след края й украинският държавен глава получи знамето на ЕС, предаде Нова.

Това беше първото официално посещение на президента Зеленски в Европейския парламент, след като той се обърна дистанционно към членовете на ЕП по време на извънредно заседание на 1 март 2022 г., малко след като Русия започна войната си срещу Украйна. Той говори и преди пленарното заседание на 14 декември същата година, когато наградата „Сахаров“ на Парламента за 2022 г. беше присъдена на храбрите хора на Украйна.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com