Бунтовниците превзеха ключова рафинерия в Ирак

Бунтовниците превзеха ключова рафинерия в Ирак | StandartNews.com

Багдад. След като превзеха редица градове в Ирак бунтовниците от Isis са завладели до голяма степен ключова петролна рафинерия в страната. Боевете между тях и армията продължават, а по данни на очевидци над съоръжението се издигат огромни кълба дим. При престрелките са убити около 40 бунтовници, по данни на армията.

По информация на Reuters, която цитира официални представители, около 75% от най-голямата рафинерия в страната Бейджи е в ръцете на военизираните. Става въпрос за производствените части, административна сграда, както и четири наблюдателните кули.

Британският Telegraph твърди, че в четвъртък сутринта армията ще се опита да си върне контрола над стратегически вмажния град Тал Афар. От там трябва да бъде организирана офанзивата към окупирания от бойците на Isis многомилионен град Мосул.

Премиерът Нури ал Малики направи телевизионно обръщение, в което призова иракчаните да се обединят срещу бунтовниците.

Междувременно сунитските сепаратисти превзеха и селища в северната част на Сирия и напредват към Алепо.

Групировката се разпростира и далеч извън тези предели: Британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че Isis подготвят атентат във Великобритания.

Индия потвърди, че 40 индийски граждани в Мосул са били отвлечени от бунтовниците, а Турция потвърди за 80 свои граждани и разследва евентуалното похищение на още 15.

От началото на офанзивата на екстремистите те убиха стотици хора, а много заловени войници бяха екзекутирани. ООН обяви, че по мащаб действията им могат да се определят като престъпления срещу човечеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай