Бунтовниците бесни на сделката за Сирия

Опозицията иска да се забрани на Асад да използва авиация и балистични ракети

Бунтовниците бесни на сделката за Сирия | StandartNews.com

Дамаск. Сирийската опозиция призова в свое изявление забраната за химическите оръжия да бъде разширена, така че да обхваща и използването срещу цивилното население на балистичните ракети и авиация от режима на Башар Асад, предаде Би Би Си.

Бунтовниците искат също така на правителствените войски да бъде забранено използването и на танкове и друга тежка техника в населените места. Според опозицията тези мерки, заедно с унищожаването на химическото оръжие, ще прекратят масовите убийства на сирийци. И през вчерашния ден продължиха ожесточените сражения на бунтовниците със силите на режима, които обстрелваха някои от предградията в Дамаск. Сирийската опозиция изрази също така недоволството си от постигнатата договореност между САЩ и Русия за унищожаване на химическия арсенал на Сирия. Генерал Селим Идрис заяви, че разполага с данни, че режимът прехвърля химически оръжия в Ливан и Ирак.

"Казах на нашите приятели да бъдат внимателни. Режимът наистина започна да прехвърля химически оръжия и материали в Ливан и Ирак. Опасяваме се, че режимът ще използва тези материали срещу цивилните граждани в Сирия и срещу опозиционните бойци", каза Идрис. В същото време сирийският режим обяви за победа на страната постигнатото в събота в Женева споразумение, което "позволи да се избегне войната". Това заяви сирийският държавен министър за националното примирие Али Хайдар пред РИА Новости.

"Приветстваме това споразумение. От една страна, то помага на сирийците да излязат от кризата, а от друга, позволява да бъде избегната войната срещу Сирия, лишавайки от аргумент онези, които искат да я започнат", заяви Хайдар.

"Това е победа за Сирия, постигната благодарение на нашите руски приятели", допълва министърът. Споразумението, постигнато от американския държавен секретар Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров предизвика и други положителни оценки. Великобритания обаче изтъкна, че без незабавни действия, то ще се обезсмисли. Британският външен министър Уилиам Хейг определи решението като "съществена стъпка напред".

Френският му колега Лоран Фабиюс обаче смята, че това е само "първият етап". Турция изрази "скептичен оптимизъм". В изявление на турското външно министерство се посочва, че сирийският режим не трябва да злоупотребява със споразумението, като го използва, за да спечели време за извършването на нови престъпления срещу сирийския народ. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази надежда руско-американското споразумение да доведе до пълното унищожаване на арсенала. Междувременно стана ясно, че президентът Барак Обама е разменил в писмена форма мнения за Сирия с новоизбрания ирански президент Хасан Рохани.

Днес ООН ще публикува доклада на инспекторите за използването на химическо оръжие в Сирия. Докладът ще потвърди използването на газ зарин в предградие на столицата Дамаск на 21 август, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки дипломатически източник. Очаква се, че документът няма да обвини за атаката нито една от страните в сирийския конфликт, казал източникът. Пожелалият анонимност информатор обаче подчертал, че "това няма да попречи да бъдат направени определени изводи, основани на наличните факти."

Конгресът може да си поеме глътка въздух, тъй като на конгресмените засега няма да се наложи да взимат тежкото решение за военен удар срещу Сирия, писаха американски медии. Постигнатото в събота споразумение между САЩ и Русия за химическия арсенал на Сирия поставя краен срок ноември, когато международните инспектори трябва да влязат в страната. Отлагането позволява на конгресмените да пренасочат вниманието си от непопулярното решение за военна операция, срещу която опозицията е сериозна, върху други теми. Очертава се политическата есен на Капитолия да бъде фокусирана върху икономически въпроси.

Камиони с химическо оръжие са пресекли границата на Сирия с Ливан, разкрива ливанският в. "Ал Мустакбал". Това станало веднага, след като президентът Башар Асад изразил съгласие с руската инициатива за химическо разоръжаване на Сирия. Режимът в Дамаск започнал да предава химически оръжия на съюзника си "Хизбула" в Ливан и на шиитски съюзници на Асад в Ирак. Напоследък рязко са се увеличили автомобилните превози от Сирия за Ирак. Само в неделя сутринта там пристигнали 20 камиона с компоненти на химически оръжия. Същевременно в. "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че спецчасти на сирийската армия разнасят химически запаси към около 50 различни места в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай