Брюксел започва пет процедури срещу България

Брюксел започва пет процедури срещу България | StandartNews.com

Брюксел. Правни действия в пет сектора ще бъдат предприети от Европейската комисия срещу България поради неизпълнение на задълженията според европейското законодателство, съобщиха от пресслужбата на комисията.

Проблемните сектори, за които ще бъдат взети мерки, са: околна среда, здравеопазване и политика за потребителите, правосъдие, морско дело и рибарство, както и транспорт.

От Брюксел подчертават, че предприетите правни действия са не само срещу България, а и срещу други страни в ЕС, които не изпълняват надлежно своите задължения, произтичащи от законодателството на Европейския съюз.

Тези решения имат за цел да осигурят правилното прилагане на законодателството на ЕС в интерес на гражданите и предприятията.

Прилагаме забележките в отделните сектори:

Околна среда- защита на гражданите от замърсяването на въздуха

България и Латвия трябва да подобрят защитата на гражданите от замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Тези фини частици могат да причинят астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. Частиците са резултат от емисии от промишлеността, автомобилите и домашното отопление. Съгласно правото на ЕС държавите членки трябва да ограничат излагането на гражданите на тези частици.

Поне от 2007 г. насам гражданите във всички шест зони и агломерации в България (агломерация София, агломерация Пловдив, агломерация Варна, зона Северна, зона Северозападна и зона Югоизточна) са изложени на нива на праховаи частици, превишаващи пределно допустимите стойности.

Според ЕК страната не е взела необходимите мерки за защита на здравето на гражданите и иска от тях да предприемат насочени към бъдещето, бързи и ефективни действия, за да спазят съответните норми възможно най-скоро. 

Директива за правата на потребителите

България все още не е транспонирала директивата за правата на потребителите в националното си законодателство. Срокът за транспониране на директивата изтече на 13 декември 2013 г., а националното законодателство трябваше да започне да се прилага от 13 юни 2014 г.

Директивата за правата на потребителите съдържа набор от основни права, които засилиха защитата на потребителите в рамките на ЕС. Той включва повишена прозрачност на цените, забрана на допълнителните такси за използване на кредитни карти и горещи линии и на предварително отбелязани с отметка полета в интернет, както и удължаване на периода (от 7 на 14 дни), през който потребителите могат да се откажат от договор за покупка.

Здравно обслужване в друга държава членка

ЕК изпрати официално искане до 12 страни, сред които и България, да съобщят за пълното транспониране на директивата за правата на пациентите да получават здравно обслужване в друга държава членка и да искат възстановяване на разходите за него в своята държава членка.

Директивата е била транспонирана частично от България и няколко други членки, но определени разпоредби от нея изглежда не са били приложени. Страните ще разполагат с два месеца, за да информират Еврокомисията за мерките, които са взели, и ако съответните мерки не бъдат съобщени, комисията може да реши да сезира Съда на ЕС.

Общо управление на въздушното пространство

Брюксел призова 18 страни от ЕС, сред които и България, да предприемат решителни действия за общо управление на въздушното пространство. Страните, които членуват в шест различни функционални блока въздушно пространство, трябва да подобрят своите блокове.

Функционалните блокове въздушно пространство представляват общо въздушно пространство, организирано според потоците на трафика, а не според държавните граници. Те са решаваща стъпка към по-ефикасна, по-евтина и по-малко замърсяваща система на въздухоплаване в Европа, отбелязват от Еврокомисията.

Контрол на рибарството

ЕК изпрати още официално искане до България, Гърция и Словения да осигурят пълно спазване на Регламента на ЕС за контрол на рибарството, по-специално на задълженията за осигуряване на пряк електронен обмен на съответна информация в областта на рибарството с другите държави членки.

Държавите членки трябва да създадат необходимите системи, които им позволяват да обменят по електронен път данни за рибарството. Липсата на такава система може да възпрепятства корабите от други страни да упражняват правото си да извършват риболовна дейност в тези три страни и да разтоварват или продават риба на тяхна територия.

От 1 януари 2010 г. тези изисквания са задължителни за всички държави членки. Пълното и правилно прилагане на разпоредбите на ЕС в областта на рибарството е сред приоритетите на комисията и има за цел да осигури устойчивост на риболовните практики. Ако не получи задоволителен отговор в срок от два месеца, Брюксел може да предяви иск пред Съда на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай