Брюксел обвини журналист за терора (ОБЗОР)

Брюксел обвини журналист за терора (ОБЗОР) | StandartNews.com

Белгийската прокуратура е повдигнала обвинения срещу журналист, арестуван в четвъртък, във връзка с атентатите в Брюксел, съобщи Би Би Си. По-рано в белгийски медии се появи информация, че именно въпросният човек е издирваният трети атентатор от летище „Завентем".

Името на обвиняемия е Фейсал Шефу, потвърдиха от белгийската прокуратура. Той е бил задържан в четвъртък пред сградата на прокуратурата. Обвиненията срещу него са за участие в дейността на терористична група, терористични убийства и опити за терористични убийства. При претърсване на апартамента му не са открити оръжия, съобщиха още от прокуратурата.

Властите не разкриват каква точно е била ролята на Шефу в атентатите, но медиите в страната разпространиха любопитни детайли, свързани с Шефу.

Според в. „Соар" именно той е мистериозният мъж с бяло яко и черна шапка, който носел най-голямата бомба на летището и избягал след взривяването на двамата си съратници. Според изданието той е бил разпознат от таксиметровия шофьор, закарал тримата терористи на летището във вторник сутринта. Според белгийските медии Шефу е бил журналист на свободна практика, който се занимавал с проблемите на бежанците.

В един от репортажите си от бежански лагер миналата година той разкритикувал властите, че дават храна на мюсюлманите и им пречат да спазват поста в свещения месец Рамадан. Шефу е бил известен на полицията, особено след сигнали на хуманитарни работници, че е набирал джихадисти в парк в Брюксел, в района на службата за чужденците, където се подават молби за убежище.

Шефу е един от 9-те заподозрени терористи, арестувани в четвъртък и петък в Брюксел. Друг мъж на име А.Абубакар е бил поставен под домашен арест и обвинен в участие в дейностите на терористична група. Мъжът, прострелян и арестуван при акцията в кв. „Скаарбек" в петък следобед, пък е Абдераман А. Заповедта за задържането му е удължена, а обвинения още не са повдигнати, съобщават от прокуратурата.

ЕС предупреждава за кибератаки срещу АЕЦ

Има опасност терористи да предприемат кибератаки срещу атомните електроцентрали в Белгия. Това обяви координаторът на ЕС за борбата срещу тероризма Жил де Керхов, цитиран от ТАСС.

По-рано бе съобщено, че именно двете атомни централи на страната може да са били обект на терористите, след като бяха открити записи от наблюдение на техни служители.

„Новите технологии дават възможност дори терористи тип „вълци единаци" да извършват мащабни атентати. Още преди 5 г. са правени опити за проникване в системите за дистанционно наблюдение, за събиране на данни относно управлението на АЕЦ, въздушния контрол и управлението на движението по жп линиите", изтъква Жил де Керхов.

Предупреждението дойде на фона на друг инцидент, свързан с АЕЦ в Белгия. Служител на АЕЦ „Тианж" е бил убит в четвъртък вечерта, докато разхождал кучето си. Мъжът е бил застрелян, откраднат е бил служебният му пропуск. От белгийската полиция обаче заявиха вчера, че случаят не се разглежда като свързан с тероризма. Пропускът е бил деактивиран веднага след като смъртта станала известна и не е бил използван неправомерно, съобщиха от полицията.

„Ислямска държава" заговори за мир

Джихадистката организация "Ислямска държава" за пръв път заговори за мир във видеоклип, пуснат след атентатите в Брюксел. Във видеото представител на групировката обещава мир, ако Западът се изтегли от Сирия и Ирак.

Във видеото се появяват белгийски джихадисти, които говорят на френски. Единият е вече известният Лотфи Аумьор, познат и като Абу Абадала ал Балджики.

„Ние, които сме тук, в халифата, ще ви дадем един съвет - реагирайте срещу правителствата си, които ви потопяват в хаос. Кажете им да изтеглят самолетите и войниците си. Тогава ще живеете в мир", казва другият джихадист на френски език. Двамата изразяват задоволство от „унижението", което е било нанесено на „западния народ".

Терорист от Париж имал карта на летището

Схеми и карта на брюкселското летище „Завентем" са били открити в компютър и външна памет в апартамент в гръцката столица Атина, където организаторът на парижките атентати Абделхамид Абауд е живеел през януари 2015 година, предават гръцките медии. Гръцкият информационен сайт "Скай" отбелязва и наличието на трудности във взаимодействието между белгийските и гръцките власти по въпроса за обмена на данни.

„Завентем" затворено до вторник

Брюкселското летище „Завентем" ще поднови работа най-рано във вторник, 29 март, съобщи администрацията на аерогарата. Вчера на летището за първи път бяха допуснати собствениците на автомобили, останали паркирани там в деня на терористичните атаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай