Петък,

Брюксел заплаши Путин - какво го грози, ако нападне Украйна

От: Редакция -
Брюксел заплаши Путин - какво го грози, ако нападне Украйна
A
A
A

На фона на нарастващите руски военни заплахи срещу Украйна, Европейския парламент заявява, че всяка агресия от страна на Москва би билa на висока икономическа и политическа цена.

Това съобщи  пресслужбата на Европарламента. В резолюция, приета днес с 548 гласа "за", 69 гласа "против" и 54 гласа "въздържал се", парламентът осъжда настоящото значително руско военно присъствие по границата с Украйна. Членовете на ЕП изискват от правителството в Москва незабавно да изтегли военните си сили и да прекрати заплахата си срещу съседната си страна. Макар да подчертават, че военното струпване представлява също заплаха за мира, стабилността и сигурността на Европа, евродепутатите казват, че то е и инструмент за извличане на политически отстъпки от Запада за сметка на Украйна, съобщи БТА.

Имайки предвид украинските стремежи към НАТО, текстът подчертава, че "изборът на която и да било държава да се присъедини към даден съюз не трябва да подлежи на одобрение от трета държава" и следователно отхвърля опитите на Русия да включи определени държави в своята "сфера на влияние", и по този начин да определя тяхното бъдеще. Русия ще плати висока икономическа и политическа цена за всяка нова агресия. ЕС трябва да е готов да отправи към Русия остро предупреждение, че военните действия срещу Украйна биха били не само са неприемливи, но и на висока икономическа и политическа цена, се казва в текста.

Страните от ЕС трябва да поддържат готовността си за бързо постигане на споразумение за строги икономически и финансови санкции срещу руското правителство, за да се отговори на непосредствените заплахи, вместо да чакат да се осъществи нова инвазия и едва тогава да предприемат действия. Всеки нов пакет от санкции трябва да включва участващите в планирането на евентуални операции за нахлуване руски членове на офицерския корпус, а така също и "обкръжението на руския президент и олигарсите около него, както и техните семейства".

Той следва да включва също така замразяване на финансови и материални активи в ЕС, забрани за пътуване, изключване на Русия от платежната система SWIFT, насочване към важни за руската икономика сектори и прекъсване на финансирането на разузнавателните служби и войската.

Членовете на ЕП настояват още ЕС да предприеме надеждни стъпки за намаляване на зависимостта си от внос на енергия от Русия и да демонстрира по-голяма енергийна солидарност с Украйна. Това трябва да стане чрез увеличаване на взаимовръзките на енергийните инфраструктури на ЕС и Украйна. В резолюцията се настоява газопроводът "Северен поток 2" да не бъде пускан в експлоатация, независимо дали в даден момент изпълнява разпоредбите на Директивата на ЕС за природен газ.

Парламентът също така призовава Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Източна Украйна да се придържат към споразуменията за прекратяване на огъня. Освен това членовете на ЕП призовават Русия да се ангажира конструктивно в т.нар. Нормандски формат (включващ представители на Германия, Русия, Украйна и Франция), за да се опита да разреши военния конфликт в Донбас, и в тристранната контактна група, както и да изпълнява международните си задължения, особено по споразуменията от Минск и Конвенцията на ООН по морско право .В резолюцията се изразява и пълна подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички