Брюксел се кани да финтира Полша и Унгария

"Няма да капитулираме пред ветото", посочи еврокомисарят Паоло Джентилони

Брюксел се кани да финтира Полша и Унгария | StandartNews.com

Независимо от мнението на Полша и Унгария, Европейският съюз ще стартира своя финансов пакет на стойност 1,8 трлн. евро, за да съживи засегнатата от COVID кризата икономика на блока, заяви в петък еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Будапеща и Варшава наложиха вето върху приемането на бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. на стойност 1,1 трлн. евро и на Фонда за възстановяване за 750 млрд. евро, тъй като законът за бюджета включва клауза, която обвързва достъпа до тези средства със спазването на върховенството на закона.

"Няма да капитулираме пред ветото", посочи Джентилони по време на конференция, организирана от италианския мозъчен тръст - Института за международни политически изследвания (ISPI) и външното министерство на страната.

"Предпоставката е, че сме много ясни по отношение на тези държави членки, ще продължим без тях", подчерта бившият италиански премиер.

Той също така заяви, че се притеснява от продължаващото противопоставяне с двете източноевропейски държави, но също така е уверен, че то ще бъде преодоляно чрез споразумение, благодарение на "пътищата на дипломацията".

По-рано през седмицата "Файненшъл таймс" съобщи, че Европейският съюз проучва възможните начини за приемане на Фонда за възстановяване без участието и съгласието на Унгария и Полша.

Вчера електронното издание "Политико" пък съобщи, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е казала на ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли, че Комисията ще задейства Фонда за възстановяване без Полша и Унгария, ако няма напредък за бюджета на срещата на европейските лидери следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай