Брюксел предлага тежка мярка срещу руснаците. Ще им излезе скъпо

Ще бъде отменено облекченото издаване на визи за ЕС за граждани на Русия

Брюксел предлага тежка мярка срещу руснаците. Ще им излезе скъпо | StandartNews.com

Европейската комисия (ЕК) излезе днес с предложение да бъде отменено облекченото издаване на визи за ЕС за граждани на Русия. Мярката е свързана с предприетата от Русия война срещу Украйна и се предвижда да остане в сила до отпадане на необходимостта.

Комисията предлага държавите от ЕС да задълбочат проверките на поискалите краткосрочна виза руснаци, да удължат сроковете за издаване на документите и да повишат цената на услугата. Предвижда се за издаването на виза руските граждани да предоставят повече документи, да плащат по 80 евро, вместо по 35 евро, както и срокът за проверка да продължава 15, а не 10 дни, с възможност да бъде удължен до 45 дни.

Споразумението за облекчен визов режим между ЕС и Русия влезе в сила през 2007 г. и засяга издаването на разрешения за пътуване до 90 дни в рамките на 180 календарни дни. Към 1 септември тази година валидни шенгенски визи имат около 963 хиляди руснаци.

ЕС прекрати облекчения режим от 25 февруари тази година за представители на руското ръководство и бизнеса. Предвижда се скоро комисията да издаде насоки за приложение на новата мярка, ако бъде приета от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

ЕК предложи днес също в ЕС да бъде въведено задължение за непризнаване на руските паспорти, издадени на граждани от украински земи, окупирани от Русия, особено в Херсонска и Запорожка област. Предложените днес мерки бяха предварително одобрени от европейските външни министри на среща в Прага през август.

Русия продължава да нарушава международното право с военните си действия и с това създава заплахи за сигурността, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. В съобщението на ЕК се уточнява, че отпадането на облекченията няма да засегне пътуванията по съществен повод на руски граждани, в чиито семейства има граждани на ЕС, както и журналисти, дисиденти и представители на гражданското общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай