Брюксел постави условие. Тунис подгони емигрантите

Съвместна акция на полицията и специалните части в Тунис

Брюксел постави условие. Тунис подгони емигрантите | StandartNews.com

Мащабна акция срещу трафика на хора се проведе от полицията в Тунис. Тя е подкрепена от самолети и части за борба с тероризма. Задържани са стотици емигранти в крайбрежния район Сфакс, който е ключова точка за тяхното преминаване в Европа, предаде Ройтерс. 

Операцията, която тунизийското правителство заяви, че е разпоредена от президента Каис Сайед, Тя е проведена в момент, в който италианският остров Лампедуза се бори с рекорден брой мигранти, пристигащи с лодки от Северна Африка. 

Националната гвардия на Тунис нахлу в жилища, където са настанени стотици мигранти. Освен това силите на реда спряха камиони, превозващи мигранти към плажовете и конфискуваха плавателни съдове, използвани от трафикантите, заявиха официални лица и очевидци.

Сайед разпореди прилагането на строгите мерки, за да се противопостави на "недопустимия мигрантски поток", се казва в изявление на вътрешното министерство.

Върху Тунис се оказва силен натиск от страна на Италия и ЕС. Брюксел обеща да отпусне средства в размер на един милиард евро, за да помогне за преодоляването на тежкото състояние, в което се намира тунизийската икономика, в замяна на овладяването на емигрантските потоци.

През последните няколко дни около 7000 души от Северна Африка достигнаха с лодки до бреговете на малкия италиански остров Лампедуза, а местните власти призоваха за помощ. 

От началото на годината в Италия по море са пристигнали около 126 000 мигранти. Това е близо два пъти повече от регистрираните 64 529 мигранти за същия период на миналата година, посочват данни на италианското вътрешно министерство. 

Премиерът Джорджа Мелони призова ЕС да проведе единна европейска мисия, "дори военноморска, ако необходимо", за да се предотврати преминаването на мигранти от Северна Африка през Средиземно море, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай