Британският имиграционен министър подаде оставка

Британският имиграционен министър подаде оставка | StandartNews.com

Лондон. Марк Харпър напусна поста министър на имиграцията в правителстовото на Великобритания, след като открил, че наетата от него чистачка, която работила в лондонския му апартамент през последните седем години, не е имала разрешение за неограничен престой в Обединеното кралство, пишат британските медии.

В писмо до министър-председателя, Харпър признава, че е трябвало да провери документите на жената по-добре. Агенцията за граничен контрол е започнала разследване.

В днешните публикации за оставката, която е била попадена в петък, но оповестена официално днес, не се споменава нищо за националността на чистичката.

Марк Харпър, който стана депутат от Консервативната партия през 2005 година, е една от най-ярките фигури в редиците на партията, откакто Дейвид Камерън я оглави и в негово лице мнозина виждаха бъдещ лидер на торите. Той спечели на своя страна консервативата десница миналото лято като одобри спорната кампания с надписи по товарни микробуси в Лондон с призиви към нелегалните имигранти да си вървят у дома.

За нов министър по въпросите на имиграцията късно снощи бе назначен Джеймс Броукеншър – досегашен министър на вътрешните работи по проблемите на сигурността.

Харпър, чиято институция е в рамките на вътрешното министерство, е човекът, който стои зад критикуваната рекламна кампания с подвижни плакати с призиви нелегалните имигранти "да си вървят у дома". Други от спорните инициативи на Харпър са да се проверяват внезапно хора на станциите на лондонското метро и да се взимат отпечатъци от чужденци при пресичане на границата.

Премиерът Дейвид Камерън е приел оставката "със съжаление", в момент, когато Харпър прокарваше през парламента закон, задължаващ работодателите да проверяват имигрантския статут на служителите си. От Даунинг стрийт 10 обаче добавят, че няма свидетелства, че министърът е знаел, че за него работи имигрант, без права да излиза на британския пазар на труда.

Вътрешният министър Тереза Мей заяви, че Харпър "би трябвало да се гордее от ролята си за намаляване имиграцията във Великобритания".

Защитници на човешките права казват, че има своеобразна ирония в това, че е министърът е паднал в капана на истерията, раздухана в дебата за имигрантите, и на собствените си идеи, които щели да превърнат социалните работници и свещениците в полицаи и граничен контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай