Британският премиер бере ядове заради богатата си съпруга

Разследван е от независима парламентарна комисия в Уестминстър

Британският премиер бере ядове заради богатата си съпруга | StandartNews.com

Британският премиер Риши Сунак бере ядове покрай богатата си съпруга. 

Сунак започна печели доверие според социологическите проучвания, но лейбъристите на сър Киър Стармър започнаха да го атакуват лично, виждайки в него заплаха за изборите през 2024 година. 

Британският премиер е разследван от независима парламентарна комисия в Уестминстър за възможен "конфликт на интереси" между бюджетния закон за 2023 г. на неговото правителство и един от дяловете на неговата много богатата съпруга и индийска наследница Акшата Мърти в частна агенция за детски градини в Англия - "Децата Кору". 

Към момента не се води съдебно или полицейско разследване, но в процедурния правилник на депутатите и министрите в Уестминстър правилата за потенциални конфликти на интереси са много строги. По-конкретно: "Комисията по стандартите" на Камарата на общините (която се занимава точно с този въпрос) реши да започне вътрешно разследване на министър-председателя, след като на 28 март вече изслуша Риши Сунак. 

По време на изслушването британският лидер отговори на конкретен въпрос, зададен от лейбъристката депутатка Катрин Маккинел, която се поинтересува дали Сунак е декларирал всичките си бизнес интереси. "Не, всичките ми бизнес интереси са декларирани", отговори лаконично Риши Сунак тогава, пише La Repubblica, цитирана от Блиц.

Сега, след неотдавнашното разкрития във вестниците за участието на г-жа Сунак в "Децата Кору", председателят на Комисията, независимият адвокат Даниел Грийнбърг, одобри започването на вътрешно разследване, като се има предвид, че законът за бюджета, одобрен от правителството преди няколко седмици, предоставя значителни отстъпки на различни агенции за детски градини. Сред тях също и "Koru Kids" на г-жа Сунак.

Премиерът побърза да се защити и от Даунинг стрийт увериха, че правителството ще сътрудничи напълно на вътрешното разследване. Няколко дни след гореспоменатото изслушване Сунак уведоми Комисията, че бизнес делата на съпругата му са били правилно отразени в регистъра на интересите на министерството. 

Цитираният от Сунак списък с министерски конфликти на интереси обаче е отделен и различен от регистъра на интересите на отделните депутати. Ако в първия случай Сунак казва, че е изпълнил всичките си задължения, според независимата комисия това не се е случило във втория случай.

Случаят в други страни може да изглежда смешен, но не и във Великобритания. Акшата Мурти е дъщеря на индийския милиардер Н. Р. Нараяна Мурти - основател на ИТ гиганта Infosys. Компанията наскоро получи дивидент от около 5 милиона от семейния бизнес - накратко сума, по-висока от това, което г-жа Сунак би могла да спечели от бизнеса с детски градини благодарение на закона за бюджета на нейния съпруг министър-председател. 

Но британският парламент има строги и ненарушими правила, дори Борис Джонсън го забеляза след скандала "Партигейт". Така че сега е трудно да се каже дали Сунак ще избегне наказанието и дали то ще варира от просто напомняне и глоба до искане за отстраняване от поста.

Новината със сигурност е в полза на лейбъристите на Стармър, които описват министър-председателя като чичо Скрудж, който мисли много за собствените си интереси и малко за тези на гражданите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай