Петък,

Британски военни с шокираща новина за Космоса

От: Редактор -
4629
Британски военни с шокираща новина за Космоса
A
A
A

Британското министерство на отбраната публикува стратегията си за космическа отбрана, която повдига тревожния призрак от „екзоатмосферна ядрена атака“. Документът обаче предлага малко конкретни предложения за противодействие на подобна заплаха, пише rt.com.

Издаден във вторник, документът на Обединеното кралство „Стратегия за отбрана на космическото пространство“ описва космоса като потенциално бъдещо бойно поле, изпълнено със заплахи, вариращи от кибератаки и антисателитни ослепителни лазери, чак до „екзоатмосферна ядрена атака“.

Такава атака, вероятно изстреляна от спътник в орбита, би била „събитие за постоянно убийство“, се посочва в доклада. В него обаче не се уточнява вероятността от този вид атака, дали противниците на Великобритания са близо до притежаването на такива способности или какво означава терминът „перманентно убийство“.

По същия начин, докладът не описва никакви средства за противодействие на подобно събитие, освен предлагането на ангажимент за „разбиране, проектиране и полеви технологии за защита и защита на интересите на Обединеното кралство“ в случай на космическа война.

Вместо това се описва как Великобритания планира да инвестира в космическо разузнаване, от инвестиране на повече от 5 милиарда британски лири (6,8 милиарда долара) в спътници за наблюдение „Skynet“ до задълбочаване на участието на Великобритания в ръководената от САЩ програма за космическа отбрана „Olympic Defender“.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички