Бригада лекари бди над Путин

Президентът се подмладява с вани с екстракт от рога на елен, военният министър го запалил по тази мода

Бригада лекари бди над Путин | StandartNews.com
  • Сложи в Кремъл дълги маси заради страха от коронавируса
  • Президентът се подмладява с вани с екстракт от рога на елен, военният министър го запалил по тази мода

Кремъл ревностно крие информацията за здравето на Путин, от мо-мента, в който той стана президент. Отначало никой не обръщаше внимание на този факт. По-късно, когато Путин от време на време буквално изчезваше от публичното пространство, мнозина предполагаха - без убедителни доказателства, че това по някакъв начин е свързано с провеждане на лечение. Внушителна бригада от лекари обаче съпровожда руския президент по време на неговите пътувания, разкриха сайтовете "Проект" и "Медуза". Кремъл целенасочено градеше образа на Путин като един истински мачо. Президентът има черен колан по джудо, играе активно хокей, вкарвадори по 8 гола на мач.

В началото на своя президентски мандат Путин

активно се носеше на крилете на образа на мъж в разцвета на силите си

Тогава, по думите на хора, работещи с него, той рядко се си е правил медицински изследвания и е обръщал малко внимание на здравето си - дори, когато имал висока температура. Още тогава в Кремъл са решили да не разкриват на публиката нищо за здравето на държавния глава. Сериозен проблем още в първите години на президентския мандат предизвика страстта на Путин към конете. Един от неговите приближени разказва как той е паднал при езда, известно време дори не е можел да стои на крака си, а лечението му е продължително.  През 2012 г. Путин за първи път се появи, видимо накуцвайки. Това стана в Деня на народното единство, когато президентът положи цветя пред паметника на  Дмитрий Пожарски и новгородчанина Кузма Минин, които през ноември 1612 г. начело на народните сили за отбрана прогонват от Москва полски войски. Както отбелязва "Проект",държавната телевизия се е старала да не показват този факт по време на директното предаване, нещо повече - на сайта на Кремъл не е качвано видео от събитието, а на медиите категорично е било забранено да съобщават факта, че президентът накуцва. Поради това самата проява е била ограничена във времето до един час. Тогава Кремъл сменя стратегията и започва да използва т.нар. "консерви". Това са предварително записани видеа на срещите на Путинс подчинените му, което позволя на президента да изчезва незабелязано от полезрението на руснаците. С времето подобни изчезвания станаха чести, както и проблемите със здравето на президента, пише "Проект". "Консерви" са използвани най-малко четири пъти - през март 2015 г., август 2017 г., февруари 2018 г. и септември 2021 г.

Изненадващо напоследък Путин се интересува от нетрадиционната медицина. Изданието пише, като се позовава на познат на Путин, че президентът взема вани с рога от северен елен. Рогата се обработват по специална технология, а ваните и лекарствените препарати от тях са хит в източната медицина срещу много заболявания. По този нетрадиционен метод го запалил сегашният министър на отбраната Сергей Шойгу. Заради интереса на Путин към тези вани за удължаване на младостта, те са станали  популярни и сред други висши чиновници, пише изданието. "Проект" отбелязва, че

интересът на Путин към нетрадиционната медицина е странен

като се има предвид факта, че сред близките му роднини има много лекари, включително и дъщеря му Мария Воронцова. Тя е завършила Медицинският факултет на Московския държавен университет. Братовчед му Евгений Путин е детски хирург, неговата съпруга е гинеколог, а децата им са психиатри. Една от неговите племенници - Татяна Пташук, също е лекар по образование, сега тя ръководи поликлиниката към Централната клинична болница в Москва(ЦКБ), където се лекуват висшите руски чиновници. Путин в последните години все по-често започна да посещава ЦКБ, разположена в московския район Кунцево. По думите на един от източниците на "Проект" там го наблюдава "отделение от лични лекари". Същите медици съпровождат президента при пътуванията му и летят до неговите резиденции, когато и той е в тях.

"Проект" детайлно е проучил публикуваните на сайта за държавни покупки договори и актовете за приемане на услугите между ЦКБ и хотелите в Сочи - датите на полетите на медиците съвпадат с официалните визити на президента и с периоди, през които той не се е появявал пред публика.

Изучавайки договорите, журналистите от "Проект" са стигнали до извода, че през периода 2016 г. -2917 г. президентът средно е съпровождан от петима лекари, но понякога броят им се е увеличавал драстично. Така например през ноември 2016 г. Путин е отсъствал пет дни и през този период в санаториума "Рус" в Сочи са пребивавали 12 лекари. Отначало са пристигнали личните медици на президента, след това и група от опериращи неврохирурзи, сред която и рехабилитатор. "Лечението явно е минало добре - на 1 декември Путин вече прави обръщение към Федералното събрания. Година по-късно в знак на благодарност той награждава шефа на неврохирурзите Олег Мишкин със званието "Заслужил лекар на Русия", отбелязва "Проект".

През 2019 г., пише изданието, Путин е съпровождан средно от 9 лекари. "Проект" отбелязва, че все по-често с президента са отоларинголозите Алексей Щеглов и Игор Есаков, също така и хирургътЕвгений Селиванов. "Проект" подчертава, че Селиванов, е специалист по онкология и се занимава с проблемите на щитовидната жлеза. Отоларингологът е лекар, отбелязва "Проект", който може първи да открие проблеми с щитовидната жлеза, включително и онкологични. Изданието допълва, че Путин публично демонстрира интерес към проблемите на рака на щитовидната жлеза.

От есента на миналата година все по-често се говори за здравето на Путин. Тогава президентът внезапно се самоизолира. Както твърди източник на "Проект", близък до ръководството на една от големите болници, в медицинските кръгове "действително говорят за проблемите на президента със здравето".  Според него тези разговори са станали по-чести през есента на 2021 г., когато президентът се самоизолира дълго време заради коронавируса.  На 13 септември по време на срещата с параолимпийците  Путин неочаквано заяви, че е длъжен да излезе в изолация заради факта, че около него има много болни от Ковид 19. Както пише "Проект", тази новина се оказа "сюрприз дори за обкръжението на президента". След това той през целия септември не се появи пред публика. Не е известно обаче да са му правени медицински манипулации, отбелязва "Проект". Изданието допълва, че Путин след това е започнал да общува със събеседниците си през много голямо разстояние - обикновено от двете страни на дълги маси, както стана при срещата му в Кремъл с френския президент ЕманюелМакрон. Анализатори обясняват този факт със страха на президента от коронавируса. Специалният  авиоотряд  "Россия", който обслужва Путин и другите важни фигури във федерацията, за първи път беше карантиниран в един от московските хотели. Оттогава пилотите, стюардесите, медиците, шофьорите и други хора, които се срещат с руския президент, редовно прекарват по няколко седмици в кремълските санаториуми и пансиони.  85 млн. долара е заделил Кремъл за защита на важните персони от пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай