Петък,

Брекзит носи милиарди долари на Франция

От: Мартина Суботинова -
Брекзит носи милиарди долари на Франция
A
A
A

Управителят на Централната банка на Франция заяви, че оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз е донесло на Франция до 2 500 работни места и “най-малко 170 милиарда евро активи” до момента, предаде БГНЕС.

Лондон остава най-важният финансов център, но Амстердам, Дъблин, Франкфурт и Париж се съревновават да привлекат бизнеси, които искат да останат активни в еврозоната от 19 държави. Пандемията от коронавирус направи още по-важно стимулирането на бизнес активността, предвид тежките икономически ефекти.

„Въпреки пандемията, почти 2 500 работни места вече са придвижени и около 50 британски организации са разрешили преместването на най-малко 170 милиарда евро активи във Франция в края на 2020 г.“, каза губернаторът на банката Франсоа Вилерой де Галхау на брифинг за пресата. “Очакват се други премествания, които трябва да се увеличат през тази година,” добави той.

В частност Брекзит принуди Европа да развие своята финансова автономия, каза Де Галхау.

ЕС все още позволява на лондонските клирингови къщи да работят на целия континент в продължение на 18 месеца, тъй като съюзът няма свои собствени институции. След изтичането на този срок обаче финансовите трансакции в евро на теорията ще трябва да бъдат уредени в рамките на ЕС. Освен това „реалният„ финансов съюз “трябва да позволи по-добре да мобилизираме излишните спестявания в Европа, почти 220 милиарда евро, в полза на продуктивни инвестиции“, каза банкерът. Той призова да се използва възможността, предоставена от Брекзит, за създаване на функционален “съюз на капиталовите пазари” в ЕС.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички