Брадли Манинг - от "Разпни го" до "Осанна"

Щатите го осъдиха на 35 години затвор, а той иска да е жена

Брадли Манинг - от "Разпни го" до "Осанна" | StandartNews.com

Вашингтон. "Аз съм жена и искам да живея като такава", заяви американският редник Брадли Манинг. Ден по-рано чудакът бе осъден на 35 години затвор, след като предаде стотици хиляди секретни документи на американското правителство на сайта "Уикилийкс". Изявлението на Манинг, който е пожелал в бъдеще да бъде наричан с името Челси, беше прочетено по телевизия Ен Би Си. Адвокатът му Дейвуид Кумс пък заяви, че ще иска клиентът му да бъде помилван от президента Барак Обама. В молбата, която ще бъде депозирана в началото на следващата седмица, Манинг пише: "Ако откажете да ме помилвате, ще излежа присъдата си със съзнанието, че понякога е нужно да платиш висока цена, за да живееш в свободно общество. Исках само да помогна на хората. Когато реших да разкрия поверителна информация, го направих от любов към страната си и от чувство за дълг към другите".

Младият симпатичен войник е само на 23, когато през 2010-а е заподозрян, че е предал на "Уикилийкс" 250-те хиляди секретни документа. Преди да бъде арестуван през май, младежът от Оклахома е разпределен в разузнавателна част на американската армия, базирана в Ирак. Натоварен със задачата да анализира и компилира разузнавателните данни, Манинг получава достъп до секретните компютърни мрежи, по които военни и дипломати обменят информация. В Ирак редник Брадли Манинг има трудности с интегрирането. Главно заради хомосексуалността си, която младият войник се опитва да скрие, за да спази правилото "Не питай, не казвай". То задължава гейовете да премълчават греха си, за да не бъдат изгонени от армията, пише в. "Фигаро". Младежът е самотен и неговото всекидневие често се свежда до сервиране на кафе за офицерите в казармата. Социалният му живот е основно в интернет. Почитател на социалните мрежи и на форумите, той започва кореспонденция с Адриан Ламо, бивш хакер, известен с успешно пиратско проникване в мрежите на Microsoft и Yahoo.

През пролетта на 2010 г. Манинг се хвали пред Ламо, че е направил копия на поверителни документи, намерени в базите данни, до които има достъп. Освен това признава, че е изпратил на Джулиан Асандж компрометиращ видеозапис на американски хеликоптер, който открива огън по цивилни и журналисти в Багдад. Това беше един от първите големи удари на сайта. "Видях политически сделки, които бяха почти криминални, невероятни, ужасни неща, които трябва да станат обществено достояние и да не остават скрити в сървър в някакво мазе във Вашингтон", обяснява той мотива си. Методът му на действие е елементарен. Той изброява дефекти в сигурността на американското разузнаване. "Слаби сървъри, слаби пароли, слаба материална сигурност, слаб контрашпионаж, слаб анализ на данните". При това положение младежът може да копира данните със смайваща лекота.

"Влизах в компютърната зала със записващ диск (CD-RW), после изтривах музиката и записвах компресиран файл. Слушах Лейди Гага и припявах на мелодията, докато теглех може би най-голямото изтичане на секретни документи в историята на САЩ. Никой нищо не заподозря", обяснява той как е свършил цялата работа от ноември 2009 г. до май 2010-а, когато е арестуван в Ирак. Предава го именно Ламо, който вече има дебело съдебно досие и е изплашен от перспективата да бъде съден за съучастничество. И издава Манинг на властите.

Докато тече процесът, той е обявен за герой от движение за мир и от защитниците на свободен интернет. Комитет за подкрепа на Манинг и страница във Фейсбук, обединяваща 12 000 души, събират пари за финансиране на защитата му. Пацифисткият сайт antiwar.com заклейми "клеветническата кампания", водена, според авторите му, от американското правителство, за да отклони вниманието от съдържанието на изтеклите документи и за да не се дебатира "окупацията на Афганистан". Тази кампания, според antiwar.com, цели "да дискредитира един храбър млад човек, идеалист", участвал в "пробуждането" на американския народ. Подкрепящи войника издигаха лозунги: "Брадли Манинг е герой!" и "Освободете Брадли!".

И още нещо. Американска група по правата на човека събира над 100 хиляди подписа, с които призовава Нобеловият комитет да даде годишната награда за мир на американския войник, съобщава Ройтерс. Ръководителят на групата RootsAction заяви, че предоставянето на наградата на Манинг ще помогне да се поправи репутацията на комитета, след като той избра президента Барак Обама за носител на това високо отличие през 2009 година - няколко месеца след поемане на президентския пост.
Заради присъдата на Манинг защитниците на гражданските права и свободи определиха деня на оповестяването й като тъжен в историята на САЩ, пише в. "Гардиън".

Холивудският режисьор Алекс Гибни, носител на "Оскар" през 2007-а за най-добър документален филм, ще снима биографична лента за живота на информатора на "Уикилийкс". Гибни и продуцентът Марк Шмугър смятат да използват за основа на своя сценарий книгата на Денвър Никс "Редник: Брадли Манинг, Уикилийкс и най-голямото изтичане на тайни в американската история". В момента те търсят подходящия човек, който да опише екшъна. През тази година Гибни вече засне лента за сайта "Уикилийкс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай