Неделя,

Бой в македонския парламент, френското предложение не влезе

От: Агенция Стандарт -
5984
Бой в македонския парламент, френското предложение не влезе
A
A
A

Скандал и хаос в парламента в Скопие, които кулминираха във физически сблъсък.

Напрежението ескалирало след кавга между депутатите подкрепящи правителството и колегите им от ВМРО-ДПМНЕ и Алианса на албанците, съобщи македонският "Телма". Това се случило по време на заседание на парламентарната Комисия по европейските въпроси заради искане да се удължи предпенсионната възраст на 60 съдии и 13 прокурори.

Председателят на Комисията Арбер Адеми започнал да хвърля чаши от кафе срещу народните представители, да разкъсва тефтери и да удря опонентите си.

Той изпаднал в истерия от поведението на Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ.  Депутати се намесили, за да успокоят Адеми и да не се стигне до поредното сбиване в парламента на РС Македония.

Малко по-късно от ВМРО-ДПМНЕ обвиниха Адеми в насилническо поведение и непристойно поведение. Те публикуваха и видео от скандала на заседанието на Комисията по европейските въпроси, пише Darik.

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери не подложи на гласуване предложението на координатора на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицески, който поиска на днешното заседание на парламента да бъде разгледан въпросът за преговорите със София и преговорната рамка с ЕС, предложена от френското председателство, предаде БТА. 

"Република Северна Македония е точка първа в парламента на България, в нашия парламент не се обсъждат прeговорите. Срамно е, че за страната се говори в други парламенти, а не в нашия.”, посочи Мицески.

Джафери обясни, че не може да подложи на гласуване предложението, защото, за да се разгледа този въпрос в парламента, трябва да бъдат внесени съответните документи.

Според Мицески обаче документите са внесени още в петък в комисията по европейски въпроси, а председателят на опозиционната партия "Левица” заяви, че от две години в парламента са внесени документи "за най-горещия въпрос, но понеже не става дума за Косово или Албания, Джафери не смята за необходимо да го поставите на обсъждане."

От правителството на страната днес няма информация за развитие по темата. За сметка на това говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски попита: "Има ли екип от министерството на външните работи, който е изпратен днес в Република България, за да договаря френското предложение? Вярно ли е, че този екип днес води преговори предложението да бъде включено в протокола за Европейския съюз? С това мълчание екипът на МВнР не оформя ли тъжната съдба на страната, далеч от очите на обществото?”

На пресконференция в петък министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич обявиха, че когато получат окончателното френско предложение, то ще бъде внесено в парламента, за да могат депутатите да се изкажат по него.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички