Борисов и Юрова обсъдиха създаването на ЕС прокурор

Борисов и Юрова обсъдиха създаването на ЕС прокурор | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с еврокомисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова, която е на официално посещение в София. Основна тема на разговора беше предложението за Регламент за създаване на Служба на европейския прокурор.

Премиерът Борисов отбеляза, че от началото на обсъжданията страната ни подкрепя създаването на силна, независима европейска прокурорска служба. "Споделяме необходимостта от институционални мерки на европейско равнище, които да позволят ефективно наказателно преследване на измамите и другите престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз", заяви министър-председателят. Той обсъди с еврокомисаря провеждането на съдебната реформа в България, както и мерките, които държавата предприема в борбата срещу корупцията.

Еврокомисар Юрова посочи важността от повишаване на общественото доверие в съдебната власт и прокуратурата, което би било ясен сигнал за реални резултати. Юрова допълни, че вижда необходимата политическа воля за постигането на устойчиви резултати в България.

"България винаги е била конструктивна по отношение на създаването на Европейската прокуратура", това заяви Юрова по време на срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров на 8 април 2016 г., съобщиха от прокуратурата.

Тя заяви, че провежда разговори с компетентните органи на всички страни-членки на ЕС за готовността им да подкрепят създаването на Европейска прокуратура. В България никога е нямало различие между професионалната и политическа позиция за създаването на тази структура, подчерта комисар Юрова.

Сред темите на разговора бяха бежанската криза, трафика на хора и противодействието на прокуратурата срещу радикалния ислям. Главният прокурор посочи, че е увеличен капацитета на прокуратурите в пограничните райони, предвид бежанския поток и увеличаване на случаите на трафик на хора. Той заяви, че България предприема превантивни действия за неразпространяването на радикален ислям и нас и подчерта, че се подготвя антитерористично законодателство, като прокуратурата участва с експертна помощ в работната група, заедно с МВР и ДАНС.

Комисар Юрова посочи, че прокуратурите на държавите-членки оценяват високо работата си с българските прокурори.

Съдебната реформа също беше предмет на обсъждането между комисар Юрова и г-н Цацаров. Главният прокурор каза, че разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии, както и промените в Закона за съдебната власт дават необходимите гаранции, че независимостта на съдебната власт ще бъде увеличена, при ясно разписани правила и отговорности за магистратите.

По-рано през деня правосъдният министър Екатерина Захариева също проведе среща с еврокомисар Вера Юрова. Подробности - ТУК! 

Евроекспертите, които бяха поканени от главния прокурор Сотир Цацаров, за да помогнат за преодоляването на констатираните от Брюксел проблеми в работата на държавното обвинение, ще се забавят още малко, тъй като се провежда тяхната селекция. Това съобщи еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова, която е на посещение у нас.

"Готови сме за експертите в прокуратурата. Изпратили сме им предварителна информация. Процесът за подбор на експерти е почти финализиран, но това не зависи от нас. Колкото по-скоро дойдат, толкова по-добре за страната ни. Надявам се те да участват и в процедурата по второто изменение на Закона за съдебната власт", обясни правосъдният министър Екатерина Захариева.

Евронаблюдението над правосъдието и вътрешния ред в България може да бъде прекратено, когато са налице осезаеми резултати. Това заяви Юрова след срещите със Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров днес.

„Дали този механизъм ще бъде прекратен за България, зависи от постиженията ви. Очакваме осезаеми резултати. А това не са само нови закони, но и ефективното им прилагане с решения, почиващи на ясни съдебни процедури. Такива, които да доведат до осъдителни присъди за корупция срещу публични личности", каза още Юрова. Тя бе категорична, че независимо от едно политическо решение за отпадането на механизма, реформата трябва да е реален факт, за да се върне доверието българите в съдебната система и прокуратурата. Еврокомисарят похвали правосъдния министър Екатерина Захариева за работата й по съдебната реформа.

"След разговора си с нея и с главния прокурор Сотир Цацаров усетих силната политическа воля за промяна в прокуратурата и съдебната система, която ще бъде доведена до успешен финал", подчерта Юрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай