Подкрепяме идеята за Служба на Европейския прокурор

Подкрепяме идеята за Служба на Европейския прокурор | StandartNews.com

България изключително активно подкрепя създаването на Службата на Европейския прокурор. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на съвместен брифинг с еврокомисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова.

„Имахме изключително полезен диалог по всички въпроси, по които работим с Европейската комисия и разбира се за реформата на съдебната система в България", отбеляза тя.

„България изключително активно подкрепя създаването на тази служба и считаме, че тя ще е много полезна да защитава финансовите интереси чрез наказателно правосъдие, ще подпомогне ефективното преследване на измами и други престъпления, които засягат всички европейски държави пряко или косвено", заяви правосъдният министър. И уточни, че на последния Съвет на ЕС през март е обсъждано финансирането на службата и България продължава да е на позиция, че такъв дребен въпрос не може да спре създаването на Службата.

„Следва ние заедно всички да намерим решение на този проблем", подчерта Захариева. Тя заяви й, че България силно подкрепя и досиетата, свързани с проектите на двете директиви за онлайн продажбите и желанието на ЕК да уеднакви правилата и процедурите при онлайн търговията във всички държави с цел защита правата на потребителите. „Това ще бъде голям тласък за икономиките на всички държави-членки. Ще има по-голямо доверие при извършването на такива продажби, когато те излизат извън рамките на съответната държава", посочи още министърът.

В България е на лице устойчива политическа воля за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, каза от своя страна Вера Юрова. Това кога Механизмът за сътрудничество и проверка за България ще бъде прекратен, зависи от развитието на ситуацията в страната и нейните постижения в тази насока, добави тя.

„За тази година има няколко критични цели, които трябва да се постигнат. Има и такива, които са изостанали от предишната година. От разговорите, които имах с главния прокурор Сотир Цацаров и с министър Захариева останах с много положителни впечатления, че вие сте на прав път и ние очакваме осезаеми резултати – това е, което искаме и трябва да видим, за да бъде прекратен този механизъм ", посочи еврокомисарят.

„Присъди и решение, които разбира се да се реализират посредством ясни и прозрачни съдебни процедури, основаващи се на закона", подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай