Четвъртък,

Борисов е във Виена. Иска обяснение за ваксините

От: Редактор -
Борисов е във Виена. Иска обяснение за ваксините
A
A
A

Министър-председателят Бойко Борисов вече е във Виена.

В австрийската столица той ще участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, Латвия - Артурс Кришянис Каринш, Словения - Янез Янша, и Хърватия - Андрей Пленкович.

Шестимата лидери ще обсъдят позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавирус въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

В събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което изтъкнаха значението на европейската солидарност, по отношение на ваксините.

В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на 2021 г.

От изключително значение е доставките, изпращани до държавите членки, да бъдат изпълнявани едновременно и пропорционално на населението в страните членки. Според Броисов само по този начин ще се постигне колективен имунитет, едновременен за целия ЕС.

Премиерът ще посочи, че пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено, както за доставките, така и за поръчаните количества. Целта е да се гарантира едновременно изпълнение на фазите по ваксинационните планове и ваксинирането на лицата от рисковите групи.

Държавите членки постигнаха споразумение ваксините да бъдат разпределени между страните по алгоритъм, основан на броя на населението.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички