Понеделник,

Борис Джонсън се готви да изнудва Евросъюза

От: Рачо Рачев -
Борис Джонсън се готви да изнудва Евросъюза
A
A
A

В понеделник британският премиер Борис Джонсън ще произнесе реч, в която се очаква да очертае твърд подход без никакви отстъпки в предстоящите търговски преговори с ЕС след Брекзит, съобщават днес медиите на Острова.

Според сведения, изтекли от "Даунинг стрийт" 10, Борис Джонсън  ще предупреди ЕС, че е готов да приеме митнически проверки по британските граници, ако не може да осигури търговската сделка, която иска. Премиерът по принцип е за канадски стил свободно търговско споразумение, което позволява безмитна търговия за повечето стоки, но не включва сферата на услугите, в която Великобритания е силно доминираща.

Пристигащите сигнали от Брюксел предполагат, че европейците искат Лондон да продължава да следва правилата на ЕС за стандартите и държавните субсидии, като приеме юрисдикцията на Европейския съд в случай на търговски спорове. Британското правителство обаче е разгневено от опитите на Брюксел да се върне към предишния вариант на споразумението за излизане.

Ето защо се очаква Борис Джонсън да се обърне към ЕС с думите, заяви, че няма да приеме обвързване с европейските закони, юрисдикцията на европейските съдилища или да прави отстъпки пред Брюксел за каквото и да е в преговорите, които започват през март. Предполага се също, че премиерът ще изключи облекчаване на разпоредбите за правата на работниците, стандартите за хигиената на храните и защитата на околната среда.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички