Борис Джонсън маха сертификати, маски, ограничения

Според учените вълната на варианта Омикрон вече е достигнала своя пик в национален мащаб

Борис Джонсън маха сертификати, маски, ограничения | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън съобщи, че на 27 януари ще бъдат отменени противоепидемични мерки по т. нар. "План Б" в Англия. Маските на лицето вече няма да бъдат задължителни. Изискването отпада още от днес  за учениците в средните училища.

Джонсън обяви новината по време на драматичен парламентарен контрол, на който основна тема беше нарушаването на мерките от него и служителите му и купоните в правителствената резиденция по време на локдауна. Той оправда решението си с поставянето на повече бустерни дози и доброто спазване на по-строгите правила досега и допълни, че според учените вълната на варианта Омикрон вече е достигнала своя пик в национален мащаб.

Ето защо задължителните COVID сертификати за влизане в нощни клубове и на големи събития ще бъдат отменени, въпреки че отделните обекти и организации могат да продължат да ги изискват, но само ако желаят. Маските вече няма да бъдат задължителни, но хората все още се съветват да ги носят в затворени или претъпкани пространства и при среща с непознати, а работодателите са призовани да върнат служителите си на работа.

Джонсън заяви също, че правителството възнамерява да прекрати след 24 март, законовото изискване за самоизолация на хората, които са дали положителен резултат за COVID-19. По думите му макар разпоредбите за самоизолиране да остават в сила засега, тъй като коронавирусът от пандемичен става ендемичен, и ограниченията могат да бъдат заменени със съвети и насоки.

"Лично моят живот не би се променил безкрайно много, с изключение на това, че ще бъде по-активен и ще срещам доста повече хора. Дъщеря ми също ще ходи необременена от маски и различни инструкции на училище. Като цяло смятам, че хората ще си отдъхнат, тъй като е наистина затормозяващо", казва пред бТВ българката Милена Алексиева, която вече 4 години е бизнес консултант на  водещи модни брандове в Лондон.

Според нея дори и децата знаят, че столът на Борис Джонсън се клати и че едва ли не всеки момент може да загуби поста си. "Разбира се го смятам за един добре премислен ПР ход, който ще му спечели известна доза хорско одобрение, но не знам дали ще успее да го спаси в сериозната криза, в която е попаднал в момента, но предстои да го видим", отбелязва още Милена.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че няма да подаде оставка от поста си заради информациите около така наречения скандал "партигейт" относно серия партита на правителствения персонала, за които се твърди, че са се провеждали в "Уайтхол" и "Даунинг Стрийт", и които са били в нарушение на локдаун правилата, съществуващи по време на тяхното привеждане.

Отговаряйки на въпрос на депутат от Либералдемократическата партия, Джонсън каза, че вече се е извинил за "всички грешки, които са допуснати" и призова парламента да изчака доклада за разследването по този въпрос, че над дузина депутати от консерваторите на  Джонсън са изпратили писма за недоверие на неговото ръководство. Трябва обаче поне 54-ма от тях да подадат подобни писма, за да започне тайно гласуване, при което опонентите му ще трябва да получат 50%, за да го отстранят от поста лидер на Консервативната партия. Но сигналите за него не са добри, след като депутат от управляващата партия изненадващо премина в редовете на опозицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай