Бомбардировки в Източна Украйна. Започва ли войната?

Украинската армията и проруските сепаратисти се обвиняват взаимно за огъня

Бомбардировки в Източна Украйна. Започва ли войната? | StandartNews.com

Бомбардировки е имало днес по източния фронт в Украйна, съобщи Франс прес.

Украинската армия и проруските сепаратисти в района взаимно се обвиниха в нови нарушения на примирието. Това става ден след като снаряд уцели детска градина в района на Донецк.

Властите в Киев съобщиха за 20 нарушения на прекратяването на огъня от страна на бунтовниците през нощта. Сепаратистите пък са преброили 27 случая, когато украинската армия е откривала огън, предаде БТА.

Вчера в селището Станица Луганска, в зоната, контролирана от Киев, са паднали 32 снаряда. Засегната е била детска градина, частично е било прекъснато електроснабдяването, каза армията.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) докладваха за значително засилване на обстрелите -189 нарушения на примирието в района на Донецк вчера срещу 24 предния ден. В другия бастион на сепаратистите, зоната около Луганск, са били регистрирани 402 нарушения при 129 в сряда.

Двата лагера се обвиняват взаимно за новия изблик на насилие в рамките на конфликта, отнел живота на над 14 000 души от 2014 г., отбелязва АФП.

Минските споразумения от 2015 г. дадоха възможност за примирие и съществено намаляване на сблъсъците, но на фронтовата линия от време на време отново избухва насилие. Сега то пак се засилва на фона на напрежението между Русия и Запада, който я обвинява, че е струпала близо 150 000 войници на границата с Украйна.

Русия отрича, че готви нападение, но иска от Запада гаранции за своята собствена сигурност. Смята се, че Москва покровителства сепаратистите в Източна Украйна във военен и финансов план, отбелязва АФП. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай