Бокова с обръщение за Международния ден на джаза

Бокова с обръщение за Международния ден на джаза | StandartNews.com

На 30 април ЮНЕСКО и световната общност отбелязват Международния ден на джаза. На тази дата през 2012 година световно известният джаз пианист Хърби Хенкок дава предложението за честването на празника. По този начин той иска да представи този тип музика на различни култури и нации.

"Анри Матис веднъж определи джаза като "ритъм и смисъл", каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по повод днешния празник на джаза. Тя отправи специално видео съобщение посредством платформата YouTube. "Във времената на промени и несигурност се нуждаем от духа на джаза повече от всякога. Да обедини хората - най-вече младите мъже и жени, да подхрани свободата и диалога, да създаде нови мостове на уважение и разбиране", обясни тя.

Липсата на фиксирани правила превръща джазът в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света. Той съчетава в себе си стилове като суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация. Дълго време съществуват дебати за дефиницията на джаз музиката и нейните граници.

„Джазът олицетворява духа на ЮНЕСКО. Той събира хората заедно и спомага за постигането на мир, толерантност и разбирателство помежду им. Джазът винаги е бил саундтрак на позитивната социална промяна - от борбата срещу расизма до усилията за демокрация", казва Хърби Хенкок.

Джазът възниква през първата половина на 20 век в южните части на САЩ. Ню Орлиънс е родният град на този стил музика.

Асен Овчаров се смята за родоначалник на джаза в България. През 1942 г. той създава първия класически джазов оркестър в страната и на Балканите.

Вижте посланието на Бокова за Международния ден на джаза:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай