Бокова: Образованието помага срещу омразата

Бокова: Образованието помага срещу омразата | StandartNews.com

Ние не може да отговорим на екстремизма само със силата на оръжието. Няма сблъсък на цивилизации. Налице е конфликт между тези, които мислят, че можем да живеем заедно в многообразието и тези, които отхвърлят тази идея. Това заяви Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на кръглата маса на тема "Образованието - бастион срещу расизма и антисемитизма", която се проведе в рамките на 6-та национална среща на Представителния съвет на еврейските организации във Франция (CRIF), предаде БГНЕС.

На срещата присъстваха политици, обществени и религиозни лидери, журналисти, интелектуалци и представители на академичните среди. Ирина Бокова подчерта значението на качественото образование, основано на правата на човека, което предлага на младите хора критичен анализ, възможности и перспективи да не се ангажират с идеологиите на омраза. Тя припомни важната роля, която днес придобива ЮНЕСКО в борбата срещу насилието и екстремизма чрез своите образователни програми и усилията си за опазване на културното наследство и културата в Близкия изток. Ален Шураки, президент на Фондацията на „Лагера на хилядите" и ръководител на катедрата ЮНЕСКО по "Образование за гражданство, хуманитарни науки и конвергенцията на спомените", както и другите участници подчертаха значението на образованието на младите хора като част от едно общество, способно да се противопоставя на екстремистките идеологии.

Генералният директор на ЮНЕСКО се срещна с Джонатан Грийнблат, новият директор на Лигата за борба срещу обругаването , с който обсъди новите образователни проекти, които възнамерява да осъществи американската организация за защита на правата на човека, както и формите на сътрудничество с ЮНЕСКО, особено в борбата срещу расизма и антисемитизма в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай