Бокова: Джазът е универсален език

Бокова: Джазът е универсален език | StandartNews.com

"Джазът прехвърля всички граници и свързва всички поколения. Джазът е универсален език". Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в препълнената зала в Париж, в която се събраха именити джаз-музиканти от цял свят. Поводът бе събитие, посветено на Международния ден на джаза, на което присъстваше и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

"Младите хора днес се нуждаят от нови инструменти за мир, които да достигат до сърцата им. Това е ролята на ЮНЕСКО, да им помогне да извлекат максималното от голямото многообразие на човечеството, на основата на човешките права и взаимното уважение, да се борят срещу всички форми на омраза и дискриминация", каза още Бокова. И припомни, че през 2011 г. по инициатива на ЮНЕСКО 30 април е обявен за Международен ден на джаза.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун допълни, че джазът е от значение за всички общества и преминава отвъд всички граници, обединява хората около споделените стремежи за свобода, около общите мечти за достойнство и права.

В края на концерта посланикът на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок обяви, че концертът за Международния ден на джаза през 2016 г. ще бъде в Белия дом и домакини ще бъдат Барак и Мишел Обама.

На концерта в Париж участваха много световноизвестни джаз изпълнители, като Ди Ди Бриджуотър, Ани Ленъкс, Бен Уилямс, Клаудио Родити, Гийом Пере, Руди Перес, Даян Рийвс, Грегоар Маре, Хърби Хенкок, Ал Жаро и др.
Световният ден на джаза в Париж беше отбелязан с над 70 образователни програми и концерти във всички 20 парижки района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай