Богоугодно ли е ваксинирането срещу COVID-19?

"Морално допустимо" е да се взимат ваксини от клетки на абортирани ембриони

Богоугодно ли е ваксинирането срещу COVID-19? | StandartNews.com

Католическата църква апелира към своите последователи по света да се ваксинират срещу COVID-19 и обяви, че е „морално допустимо“ да се взимат ваксини от клетки на абортирани ембриони, пише „Гардиън“.

Клетки от абортирани ембриони отпреди десетилетия са използвани от някои учени и изследователи, които работят върху ваксини срещу коронавируса.

Ватикана осъзна, че това е притеснително за някои католици, поради което потвърди позицията си, че е „морално допустимо да си сложиш ваксина срещу COVID-19, които са ползвали клетъчен материал от абортирани ембриони в изследователския и производствения процес“. Според позицията използването на подобни ваксини не представлява истинска или формална подкрепа към абортите, чрез които са получени клетки за разработките на ваксини, допълват от прессекретариата на Ватикана.

Освен това се призовава ваксинирането да бъде на доброволни начала, както и че липсата на друга алтернатива за спирането на пандемията води до това, че „общото благо може да препоръча ваксина, като особено да предпази най-рисковите и уязвими хора“. В позицията се допълва, че хората, които откажат ваксината, трябва да направят всичко възможно да не разпространяват заразата.

В комюникето се отбелязва, че „моралният императив“ на фармацевтичната индустрия, правителствата и международните организации е да направят ваксините достъпни до по-бедните страни по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай