Богатите руснаци минават на блини

Богатите руснаци минават на блини | StandartNews.com

Ембаргото на западни стоки ще засегне и вноса на луксозни храни

Москва. Заможните руснаци ще трябва да се простят с любими ястия като австралийски стек и суши с норвежка сьомга, както и да плащат повече за заместващи ги продукти заради ембаргото, наложено от Владимир Путин на селскостопански стоки от САЩ и ЕС, съобщава агенция Блумбърг.

"Това е изключително трудна ситуация за ресторантьорския бизнес, тъй като 50 процента от използваните продукти са вносни", заяви Елена Мазур, говорител на "Росинтер ресторантс холдинг". "Забраната ще повиши цените, докато не бъдат намерени алтернативни доставчици", допълни тя.

Миналата година Русия е внесла храни и селскостопански продукти за 43 млрд. долара, по данни на правителствената статистика. Продуктите от забранителния списък съставляват 25 млрд. долара от общия внос.

Някои продукти, които е трудно да бъдат заместени - като испанска шунка, италианско сирене "Грана падано" и сушени на слънце домати, може да изчезнат от менютата или да станат дефицитни, според "Росинтер", която е единственият публично търгуван ресторантьорски оператор с 370 ресторанта.

По-високите цени може да доведат до намаляване на клиентите и заведенията ще трябва да използват "максимум креативност", за да се адаптират, коментира Елена Мазур. Клиентите ще трябва да се задоволят с повече местни продукти като блини - традиционните руски банички.

"Сега ще сме принудени да купуваме по-лошокачествено месо на по-високи цени", отбелязва Залина Абдусаламова, директор на московската компания Kings Meat, която снабдява с месо хотелите "Мариот", "Радисън" и "Новотел". Свинското месо вече поскъпна с 50% през тази година, каза тя.

"Русия не произвежда свинско с необходимото качество. Нас вече ни храни Беларус, но това е малка страна, тя няма колбаси за цяла Русия", допълва Абдусаламова.

Руският франчайз оператор на веригата пицарии Papa John, която има 74 заведения, може да замрази плановете си за експанзия, тъй като забраната върху вноса повишава цените, заяви изпълнителният директор Крис Уайни. Компанията има и други опции, да мине на моцарела от Аржентина например, която е с 15% по-скъпа.

Много от обикновените руснаци обаче не обръщат внимание на ембаргото. "Продоволствената забрана нас няма да ни засегне", казва 35-годишна учителка, която си купува руско сирене и си отглежда зеленчуци в градината.

Фермери в Гърция и Кипър в паника

Фермерите в Гърция и Кипър са обзети от тревога заради спрения внос на европейска продукция в Русия, съобщават местните медии. Най-разтревожени са гръцките производители на праскови. Близо половината от износа на гръцки праскови е за Русия.

Заради санкциите хиляди тонове гръцки праскови са останали във фризерите на сдруженията, а продажните им цени главоломно падали.

В Кипър санкциите ще донесат загуби за над 15 млн. eвро, съобщават от местното министерство на земеделието. Приблизително на толкова се оценява износът за тази година. Две трети от него се пада на мандарините. Около 1.5 млн. евро е стойността на рибата и рибните продукти, експортът на зеленчуци е за 800 000 евро, а на млечни продукти - за 180 000 евро.

ЕК има 400 млн. евро за компенсации

Европейската комисия разполага с фонд от 400 милиона евро за изплащане на компенсации на европейските селскостопански производители във връзка с продоволственото ембарго, обявено от Русия. Това заяви еврокомисарят по търговията Карел де Гухт пред белгийски медии.

"Става въпрос за 400 милиона евро", посочи той, коментирайки появилата се в медиите информация, че правителствата на страните от ЕС се канят да поискат от ЕК компенсации.

В отговор на западните санкции Москва обяви пълна забрана за внос на свинско месо, зеленчуци и плодове, птиче месо, риба, сирена, мляко и млечни продукти от страните членки на ЕС, Австралия, Канада, Норвегия и САЩ.

Правят магазини само с руски стоки

Магазини, които ще продават само руски стоки, може да се появят в столицата Москва, съобщи в. "Известия". Инициативата ще бъде обсъдена на заседание на шефовете на департамента за търговия и услуги следващата седмица. Планира се в тези магазини да се продават руско месо, риба, птици, млечни продукти, плодове, зеленчуци и други.

Вицепрезидентът на местна хранителна асоциация Дмитрий Алексеев смята, че санкциите, които Москва наложи преди ден за внос на различни продукти от Австралия, Канада, ЕС, САЩ и Норвегия, "могат да подтикнат селското стопанство на Русия към развитие". "Срамно и неправилно е, че Иркутск има само датско свинско месо, а в Налчик внасят круши от Полша", коментира той. Андреев отбеляза също така, че в Русия има няколко климатични зони, в които може да се произвеждат всякакви култури и да се отглежда добитък.

Безжичният интернет само срещу паспорт

Използването на безжичен интернет на публични места в Русия вече ще става след представяне на лични документи от ползвателя. Това е записано в постановление на премиера Дмитрий Медведев, публикувано вчера. Според документа анонимният достъп до интернет в ресторанти, метрото, паркове и други обществени места се забранява. Операторът на безжичния интернет е длъжен да даде достъп до мрежата само след идентифициране на ползвателя.

"Идентификацията се извършва от оператора чрез установяване на името, презимето и фамилията на ползвателя, потвърдени с документ, удостоверяващ лицето", се казва в документа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай