Бо Джо: Няма да изоставим Европа

Бо Джо: Няма да изоставим Европа | StandartNews.com

Новият британски премиер Тереза Мей на крака при Меркел и Оланд

Британският външен министър Борис Джонсън обеща, че Лондон няма да изостави приятелите си от ЕС въпреки намеренията за прекратяване на членството в общността. Джонсън пристигна вчера на първия си международен ангажимент - съвета на външните министри в Брюксел, където обеща страната му да не спира да си сътрудничи с Евросъюза и след Брекзит.

"Трябва да уважим волята на хората и да напуснем ЕС. Но това не означава, че напускаме Европа. По никакъв начин няма да изоставим водещата си роля в европейското сътрудничество", каза Бо Джо. В неделя той разговарял с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, която също се съгласила, че Великобритания трябва да запази ролята си в Европа.

Междувременно бе обявено и първото задгранично пътуване на новия британски премиер Тереза Мей. В сряда тя ще замине на двудневно посещение в Берлин и Париж. Утре Мей ще има двустранна среща и работна вечеря с германския канцлбер Ангела Меркел. "Ще има възможност за обсъждане на двустранните отношения, сътрудничеството по отношение на глобалните проблеми и, разбира се, начина, по който Великобритания и Германия ще работят заедно, докато страната се подготвя да напусне ЕС", посочи говорител на Мей. В четвъртък премиерът ще замине за Париж за среща с президента Франсоа Оланд. Вчера Мей продължи обиколката си из британските провинции и посети Уелс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай